DŽONSON POSLAO RATNE BRODOVE NA FRANCUSKU! Posle Bregzita dve evropske velesile na pragu sukoba, BLOKIRAN I LAMANŠ

Autor: Republika

Svet

06.05.2021

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kabinet britanskog premijera Borisa Džonsona doneo je odluku da pošalje dva ratna broda na oko 70 francuskih ribarskih plovila koji prete blokadom dela kanala Lamanš oko ostrva Džerzi zbog izmenjenih pravila o ribolovu u tim vodama nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Britanski premijer Boris Džonson udario na Francusku 

Britanski premijer Boris Džonson naredio je da dva ratna broda kraljevske mornarice krenu put Lamanša, tačnije do ostrva Džerzi pod kontrolom njegove zemlje, kako bi rasterali oko 70 plovila francuskih ribara koji prete da blokiraju taj prolaz besni zbog odluka o pravima na crpljenje riba nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Evropsku uniju (EU). 

Osim blokade voda oko Džerzija, Francuska je zapretila i kako će zbog izmenjenih uslova za ribolov isključiti struju na britanskom ostrvu, a nakon objave vesti da su brodovi Ujedinjenog Kraljevstva već isplovili, francuski predsednik Emanuel Makron je dao zeleno svetlo da u "sporne" vode krene i i ratno izviđačko plovilo njegove zemlje. 

Istovremeno, jedan od najuticajnijih medija u Britaniji, Dejli mejl, na naslovnoj strani portala objavio je tekst s naslovom "Spremni smo za rat".      

- Ograničenja za ribolov za francuske ribare kod obala ostrva su kršenje sporazuma o Bregzitu - rekao je ranije ministar pomorstva Francuske Anik Žirarde, što je razbesnelo kabinet Borisa Džonsona. 

- Premijer je rekao da je neophodna deeskalacija napetosti i nastavak dijaloga između vlasti Džerzija i Francuske po pitanju pristupa područjima za ribolov. Premijer je iskazao nepromenjivu podršku Džerziju, istakavši da bi bilo kakva blokada bila apsolutno nezakonita. Iz mera predostrožnosti Velika Britanija će poslati dva patrolna broda u region kako bi pratili situaciju - saopštio je predstavnik britanske vlade novinarima, međutim, ubrzo je svetom odjeknula vest da su u vode oko Lamanša poslati ozbiljni, naoružani ratni brodovi, što je izazvalo ozbiljne strahove na Starom kontinentu. 

 

 

U međuvremenu su francuski ribari ispaljivali signalne, svetleće rakete, onemogućivši jednom brodu da pristane u luku u Džerziju, ali su se na kraju na poziv vođe protesta ipak skloniti s puta tom plovilu. 

- Ovakve situacije teško da mogu da budu rešene ovakovom silom. Ne postoji način da se ribari nateraju da bilo šta, pa čak ni pomoću ratnih brodova. Situacija se ovako samo čini još napetijom - upozorio je britanski pukovnik Ričard Kemp.      

Povodom tog događaja prethodnih dana su britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab i ministar trgovine Greg Hends razgovarali sa francuskim kolegama, ali konkretnije rešenje nije pronađeno pogotovo nakon što francuski sekretar za zaštitu životne okoline Žorž Ostis nije odgovarao na pozive zvaničnog Londona.   

- Nije prvi put da Francuska to čini i to zbog konfuznog sporazuma o Bregzitu. Prošle nedelje je 41 francuski čamac tražio dozvole za ribolov, ali 17 njih nije imalo potpuno dokumentaciju koja je sada potrebna - obrazložio je ministar spoljnih poslova Džerzija, Jan Gorst.  

Inače, Britanija trenutno importuje osam odsto svoje električne energije iz drugih zemalja, najviše iz Francuske. Konkretno je ostrvo Džerzi sa tom zemljom direktno povezano kablom koji prolazi ispod mora i snabdeva ga strujom, zbog čega je apsolutno zavisno od zvaničnog Pariza. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin  

Zbog takve situacije su pojedini britanski zvaničnici francuskog predsednika Emanuela Makrona uporedili s ruskim liderom Vladimirom Putinom.    

- Makron nije nikakav novi Napoleon, on je običan Putin. Samo smo u slučaju Rusije mogli da vidimo da ona tako ucenjuje druge zemlje ukidanjem isporuke svog gasa. A to je proračunato ratoborno srredstvo. Možda nije čin rata, ali je izuzetan čin neprijateljstva - istakao je Danijel Hanan, britanski politički analitičar, novinar i pisac.  

Podsetimo, odnosi na relaciji London-Pariz umnogome su izmenjeni otkad je Britanija napustila Evropsku uniju, što je evidentno na mnogim poljima saradnje između dve zemlje budući da su mnoge procedure usložnjene i zakomplikovane, pa čak i onemogućene. 

Konkretno, sporazum o slobodnom pristupu vodama oko ostrva Džerzi, inače smeštenom u vodama nadomak francuske Normandije, bazirao se na Evropskom sporazumu o ribolovu, koji je automatski prestao da važi nakon izlaska Britanije iz EU.

 

     

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading