10 ŠOKANTNIH ČINJENICA O BOGATSTVU BILA GEJTSA: Neko ceo život rintači za pare koje on zaradi u roku od pola sata!

Autor:

Svet

04.05.2021

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač “Majkrosofta” i jedan od najbogatijih ljudi u svetu Bil Gejts razvodi se od svoje supruge Melinde nakon skoro tri decenije braka.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/AP, Pixabay

Gejts je četvrta najbogatija osoba u svetu, “teška” oko 130 milijardi dolara. Toliko je bogat da se prosečni Amerikanac koji potroši jedan dolar poredi sa Gejtsovih potrošenih 1,2 miliona. Čak i nakon razvoda – koji će verovatno biti veoma skup – i Melinda i Bil će ostati među najbogatijima u svetu, piše “Biznis insajder”.

Evo nekih zanimljivih činjenica koje će vam Gejtsovo bogatstvo staviti u drugu perspektivu:

  • Samo protekle godine Bil je postao bogatiji za 41 milijardu. Njegovo bogatstvo je početkom maja prošle godine procenjeno na 105 milijardi, a danas je za skoro 70 milijardi bogatiji nego što je bio 2016.
  • Prema podacima iz 2019, Gejts zaradi 127 dolara u sekundi. To znači da nije vredno njegovog vremena da podigne novčanicu od 100 dolara na sred puta!
  • Ako bi trošio milion dolara dnevno, trebalo bi mu 400 godina da potroši svoje bogatstvo. Iako je Gejts do sada priuštio sebi privatni avion, vilu u Vašingtonu vrednu 125 miliona, kao i više rančeva, između ostalog i jedan na Floridi, poznat je po štedljivosti.
  • Gejts je za oko 50 odsto bogatiji od britanske monarhije. Britanska kraljevska porodica “teška” je 88 milijardi, prema podacima “Forbsa” iz 2017.
  • Iako je Gejts svoje bogatstvo stekao kao suosnivač “Majkrosofta”, pored Pola Alena, 2019. je imao svega 1,3 odsto udela u kompaniji. Nije poznato koliki procenat kompanije Gejts ima danas, nakon što je sišao sa funkcije direktora u martu 2020.
  • On je i dalje četvrta najbogatija osoba u svetu, čak i nakon što je dao najmanje 41 milijardu u dobrotvorne svrhe proteklih godina. Fondacija Bila i Melinde Gejts osnovana je 2000. i danas je najveći privatni humanitarni fond u svetu, koji se fokusira na globalno zdravlje i siromaštvo.
  • Gejtsovo neto bogatstvo je u nekom trenutku bilo veće od BDP-a Luksemburga, Estonije i Bolivije – zajedno. BDP Luksemburga je bilo oko 71 milijarde dolara, Estonije 31,4 a Bolivije 40,8, prema podacima Svetske banke, u trenutku kada je Bil Gejts imao 146 milijardi dolara.
  • Gejts je bogatiji od najbogatije osobe u Aziji i Kini – zajedno. Indijski biznismen Mukeš Ambani, vredan 74,7 milijardi dolara, najbogatiji je u Aziji, a Džong Šanšan, vredan 66,3 milijarde, u Kini.
  • Gejts bi mogao da svakom čoveku na planeti da desetak dolara i da i dalje ostane multimilijarder.
  • Prosečni Amerikanac sa fakultetskom diplomom zaradi za vreme života oko 2,2 miliona (a prosečna Amerikanka 1,3). Gejts to zaradi za manje od 28 minuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading