KO JE PRIMIO FAJZER, DEFINITIVNO ĆE MORATI PO TREĆU DOZU! Jedan od tvoraca vakcine objasnio zašto je to tako i KADA treba ići po još jedno cepivo

Autor: Republika

Svet

29.04.2021

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugur Sahin, direktor nemačke farmaceutske kompanije Bajontek, koja je sa američkim kolegama iz kompanije Fajzer napravila prvu svetski priznatu vakcinu protiv koronavirusa, otkrio je nove ključne detalje o tom cepivu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fajzer vakcina je efikasna više od 90 odsto 

Evropa može da dostigne kolektivni imunitet protiv koronavirusa za tri do četiri meseca, rekao je u sredu Ugur Sahin, direktor nemačke farmaceutske kompanije Bajontek (BioNTech), koja je sa američkim partnerom Fajzerom razvila prvu vakcinu protiv Kovida 19.

- Evropa će dostići kolektivni imunitet u julu, najkasnije do avgusta - poručio je Sahin i upozorio da kolektivnim imunitetom neće prvobitno biti obuhvaćena deca, s obzirom na to da je vakcina za sada odobrena samo za starije od 16 godina.  

On je, takođe, priznao, da se, bez obzira na dokazanu efikasnost Fajzer vakcine, koja iznosi više od 90 odsto, pokazalo da kod ljui učinak tog cepiva vremenom slabi, zbog čega se veruje da je neophodna i treća doza. 

- Prema istraživanjima, efikasnost Bajontek-Fajzer vakcine pada sa 95 na 91 odsto posle šest meseci. U skladu sa tim, biće potrebna treća doza da bi se ponovo došlo do zaštite od gotovo 100 odsto - naglasio je direktor Bajonteka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Izvršni direktor Bajonteka Ugur Sahin 

Vakcina te kompanije trenutno se daje u dve doze, u razmaku od tri nedelje, mada je u nekim zemljama taj period duži. Sahin sugeriše da bi treću dozu trebalo dati devet do 12 meseci posle prve.

- Zatim očekujem da će verovatno biti potrebno primiti još jednu vakcinu svake godine ili možda svakih 18 meseci - naglasio je Sahin. 

U međuvremenu se strahuje da su postojeće vakcine možda manje delotvorne protiv novih sojeva koronavirusa koji se pojavljuju u različitim delovima sveta.

Sahin naglašava da je Bajontek testirao svoju vakcinu protiv više od 30 sojeva, uključujući trenutno dominantni oblik prvobitno registrovan u Britaniji. Naveo je da je vakcina, u laboratoriji, podstakla dobar imuni odgovor protiv gotovo svih varijanti.

- U slučajevima gde je imuni odgovor bio slabiji, delotvornost vakcine je i dalje bila dovoljna - dodao je on i na pitanje o novom soju, prvobitno otkrivrenom u Indiji, rekao da se delotvornost vakcine u tom slučaju i dalje istražuje.

- Međutim, indijski soj ima mutacije koje smo prethodno istražili i protiv kojih je naša vakcina delotvorna, tako da sam i tu uveren - poručio je stručnjak. 

Kompanija u međuvremenu istražuje i izveštaje o slučajevima srčanih problema kod ljudi koji su primili vakcinu u Izraelu, ali do sada nije videla podatke koji bi sugerisali da postoji povećani rizik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading