FRANCUSKOJ PRETI KOSOVSKI SCENARIO?! Dramatično upozorenje eksperata nakon šokantnog pisma koje je 20 generala poslalo Makronu

Autor:

Svet

29.04.2021

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron nije se oglasio povodom pisma bivših pripadnika vojske visokog ranga, upozorivši ga da zaustavi propast države koja je navodno pala u ruke islamista, i tone u haos i građanski rat. Ministarstvo odbrane traži da potpisnici pisma budu kažnjeni, jer je vojsci zabranjeno da javno izražava mišljenje o religiji i politici. Istovremeno, Pariz radi na jačanju antiterorističkih zakona.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/AP, Pixabay
Teški dani za francuskog predsednika Emanuela Makrona  

Oko hiljadu bivših pripadnika vojske poziva francuskog predsednika da državu spase iz ruku islamista i džihadista koji, kako tvrde, preotimaju delove državne teritorije. Ako se ekstremističkom zlu ne stane na put, upozoravaju da će njihovi aktivni drugovi stupiti u akciju zaštite nacionalnih interesa.

Vlada u Parizu osuđuje pismo objavljeno u desničarskom magazinu "Valer aktuel", na 60-godišnjicu neuspelog vojnog udara protiv predsednika Šarla de Gola.

U borbi protiv islamskog terorizma preduzete su sve neophodne mere: upravo je skiciran novi zakon koji omogućava stalnu kontrolu sajtova koji promovišu terorizam.

- Danas kada neko traži snimke odrubljivanja glave na Internetu, mi o tome ne znamo ništa. Novi zakon će omogućiti da takva dešavanja na mreži pratimo uz pomoć specijalnog algoritma. Tajna služba će reagovati čim dobije dozvolu MUP-a, premijera i Nacionalne komisije za obaveštajni rad - kaže Žerald Darmanan, ministar unutrašnjih poslova Francuske, prenosi RTS.

Sa novim zakonom znaće se tačno ko je i šta pretraživao. Od 2017. sprečeno je 35 napada u Francuskoj, a samo dva su osujećena zahvaljujući onlajn nadzoru. Nove mere uključuju i kućne posete sumnjivim pojedincima, ograničavanje njihovog kretanja i psihijatrisko nadgledanje nakon izlaska iz zatvora.

- Moramo da shvatimo da su teroristi promenili način komunikacije koja se odvija preko šifrovanih platformi i društvenih mreža. Mi na to ostajemo slepi jer pratimo samo normalne telefonske linije koje više niko ne koristi - napominje Darmanan.

Tunišanin koji je prošlog petka u Parizu ubio policajca, prethodno je gledao snimke religijskog sadržaja koji glorifikuju džihad.

Iako postoji veza između pojedinih terorističkih napada i imigracije, MUP navodi da su u poslednjih pet godina, tri četvrtine svih napada u Francuskoj počinili upravo francuski državljani. Bila bi laž tvrditi poput desničara, da su samo migranti krivi, zaključuje francuska policija.

Kosovski scenario i građanski rat?

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Slobodan Zečević

Pismo koje su poslali oficiri, poput nekadašnjeg komandanta Legije stranaca, generala Kristijana Pikemala, prema mišljenju eksperta za francusku politiku Slobodana Zečevića iz Instituta za evropske studije, iskazuje njihovu zabrinutost zbog stanja u zemlji, da bi moralo da se učini mnogo više kako bi se islamizam u Francuskoj suzbio.

- To podrazumeva niz političkih mera, koje su sa stanovišta sadašnjeg pravnog poretka, vrlo problematične - kaže on za Sputnjik.

Kako sada stanje u francuskom društvu stoji, ono klizi ka građanskom ratu, koje je posledica, kako Zečević kaže, kosovizacije Francuske.

- Ono što smo mi doživeli na Kosovu, to je naseljavanje Albanaca iz Albanije. Čije je stado, toga je i livada! Na Kosovu je bilo sve više Albanaca i tako je postalo albansko. Niko nije presekao tu priču. To se upravo dešava u Francuskoj – masovno naseljavanje muslimana u raznim oblicima i Francuska gubi svoj identitet. Neki delovi Francuske danas više liče na Tunis, Alžir, Maroko, nego na neku evropsku zemlju. Pitanje je kako to preseći i zaustaviti, a mnogi misle da bez građanskog rata to više nije moguće - konstatuje Zečević.

Francuska vlada osudila je otvoreno pismo bivših generala francuske vojske u kojem se predsjednika Emmanuela Macrona poziva da reagira na "islamističku prijetnju u francuskim predgrađima" i "na vrijeme spriječi imanentni građanski rat" u zemlji.

Francuska vlada: Tvorci pisma biće kažnjeni 

Ministarstvo obrane Francuske reagovalo je na pismo koje je sastavilo 20 penzionisanih generala i potpisalo ga još više od 1.000 pripadnika vojske, bivših, ali nekih i sadašnjih. Pismo je objavljeno na internetu još sredinom aprila, ali je njegov publicitet "eksplodirao" kada ga je na svojim stranicama preneo desničarski portal Valeurs Actuelles. Nije trebalo dugo ni da njegov potencijal shvati Marin Le Pen, liderka francuske desnice koja diše za vratom Emanuelu Makronu kada je reč o anketama za nadolazeće predsedničke izbore u Francuskoj.

Ministarka zadužena za vojsku, Florens Parli, oglasila se na Tviteru povodom pisma i najavila kazne za sve one koji su učestvovali u njegovom sastavljanju i tako pokrenuli lavinu nezadovoljstva. 

- Dva principa upravljaju postupcima pripadnika oružanih snaga kada je reč o politici: neutralnost i odanost. Svi potpisnici koji još služe u vojsci biće kažnjeni jer su prekršili zakon koji od njih traži da budu politički neutralni - poručila je ministarka. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Winter is coming

29.04.2021 10:09

Емануел Макрон : "Србија мора да пронађе заједнички језик са Косовом и Албанцима"... Карма из а бич!