KINA NAS IZAZIVA, ALI SVIM AUTOKRATAMA POKAZAĆEMO KO JE AMERIKA! Bajden pred Kongresom održao prvi zapaljivi govor i obećao: Budućnost pripada nama!

Autor: Republika

Svet

29.04.2021

05:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden održao je prvi govor pred Kongresom svoje zemlje, i to dan pre obeležavanja 100 dana na vlasti, u kom je posebnu pažnju posvetio Kini i njenom predsedniku Si Đinpingu, ali koji je i po još jednoj činjenici bio najspecifičniji u istoriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden najčešće spomenuo Si Đinpinga u govoru 

Američki predsednik Džo Bajden održao je svoj prvi govor pred Kongresom otkad je u januaru stupio na dužnost šefa SAD i to samo dan pred obeležavanje 100 dana na vlasti, u kom mu je glavna tema bila Kina i njen lider Si Đinping i u kom je obećao da će budućnost biti u rukama Amerike i da to zemlji pripada 21. vek. 

- Mi smo u takmičenju sa Kinom, ali i sa nekim drugim zemljama da osvojimo 21. vek. Ali obećavam vam da on pripada Americi. SAD ponovo idu napred, Amerika je spremna za uzlet - odlučno je krenuo Bajden koji je zbog pandemije koronavirusa držao govor ispred male, posebno odabrane grupe od oko 200 demokratskih i republikanskih poslanika. 

Po prvi put u istoriji dve žene zauzele su svoa mesta iza predsednika, u polju kamera - potpredsednica Kamala Haris i predsednica Donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi.

- Dokazaćemo da naša demokratija i dalje funkcioniše - naglasio je Bajden, a zatim sugestivno upitao ostale da li misle da američka demokratija može da ostvari najtananije potrebe stanovništva SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Prvi put u istoriji dve žene iza predsednika SAD - Kamala Haris i Nensi Pelosi 

- Da li naša demokratija može da nadvlada laži, bes, mržnju i strahove koji nas razdvajaju? Amerika napreduje - autokrate u svetu... oni greše. I mi moramo da im pokažemo da greše - poručio je Bajden, što je ispraćeno gromoglasnim aplauzom većine demokratskih poslanika, što je u potpunoj suprotnosti sa govorima Donalda Trampa, kog su tokom nastupa u Kongresu ismevali, izviždavali i vređali. 

Opisujući zdavstvenu i ekonomsku krizu u zemlji kada je došao na vlast, ali i napad na Kapitol 6. januara kao "najgori napad na demokraciju SAD još od Građanskog rata" (prim. aut. za taj napad je optužen Donald Tramp), Bajden je istakao kako je Amerika spremna za novi uzlet.

- Pre stotinu dana američka je kuća gorela, ali je spremna za ponovni uzlet zahvaljujući planovima spasavanja i reformama usvojenim od tada. Nakon 100 dana mogu reći zemlji: Amerika ponovo kreće napred pretvarajući opasnost u mogućnost, krizu u priliku, nazadovanje u snagu - istakao je Bajden. 

Otkrio je i kako je istorijski plan oporavka od 1.900 milijardi dolara ulaganje od vitalnog značaja za američku budućnost.

- Znam da se neki pitaju jesu li ti poslovi za vas. Osećate se napušteno i zaboravljeno u privredi koja se brzo menja, ali moji investicijski planovi stvoriće na milione radnih mesta.  Biće za svakog po nešto. Gotovo 90 odsto poslova u infrastrukturi ne zahteva fakulteteske diplome - naglasio je američki predsednik i dodao: "Nije Vol strit sagradio ovu zemlju. Srednja klasa je sagradila ovu zemlju."

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Poslanisi su mu nepretsano aplaudirali 

Bajdenov plan uključuje milijardu dolara potrošnje na obrazovanje i brigu o deci tokom 10 godina i 800 milijardi dolara porezskih olakšica namenjenih porodicama sa srednjim i niskim prihodima. Takođe, 200 milijardi dolara za besplatnu univerzalnu predškolu, 109 milijardi za besplatni fakultet...

Da bi ga finansirao, Bajden je predložio reviziju američkog poreskog sistema. "Američki porodični plan" od srede je finansiran podizanjem najviše granične stope poreza za najbogatije Amerikance na 39,6% sa svojih sadašnjih 37%. Gotovo udvostručuje porez na prihod od ulaganja - poznat kao kapitalna dobit - za Amerikance koji zarađuju više od milion dolara.

- Vreme je da američke kompanije i najbogatijih jedan odsto Amerikanaca počnu pošteno da plaćaju svoj udeo - poručio je Bajden.

Bajden se zatim posvetio spoljnoj politici, gde je neprestano govorio o Kini.

- Planovi potrošnje potrebni su da bi se išlo ukorak s Kinom, ona je naš veliki strateški izazov - rekao je Bajden, a zatim dodao da je proveo puno vremena u razgovoru s kineskim predsjednikom Si Đinpingom. 

- Smrtno je ozbiljan u planu da postanu najznačajnija nacija na svetu. On i drugi, autokrati, misle da se demokratija u 21. veku ne može takmičiti s autokratijama jer predugo traje postizanje konsenzusa - naglasio je šef SAD i dodao da će kineskom kolegi dokazati da je situacija potpuno drugačija. 

 

 

"Bilo je i vrijeme", naglasio je američki predsjednik, uz gromoglasan pljesak, neposredno prije početka svog govora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading