TURCI POBESNELI: TERAJU AMERIKANCE, NEĆE VIŠE NI NATO! Masovne demonstracije zbog Bajdenove odluke koja je pogodila Erdogana

Autor: Republika

Svet

27.04.2021

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protest je održan ispred turske vojne baze Indžirlik u kojoj su smeštene američke i NATO vojne snage, a organizovan je zbog odluke američkog predsednika Džoa Bajdena da otomanski zločin nad Jermenima iz 1915. formalno deklariše kao genocid.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžepa Tajipa Erdogana razbesnela Bajdenova odluka o masakru nad Jermenima iz 1915.  

Ispred vazduhoplovne baze Indžirlik na jugu Turske, gde je smešten američki vojni kontingent, održan je protest na kom su demonstranti tražili da se taj objekat zatvori, a vojnici proteraju kao odgovor na odluku predsednika SAD Džoa Bajdena da zločine nad Jermenima u Prvom svetskom ratu, koje je počinilo tadašnje Otomansko carstvo, nazove genocidom.

Demonstranti su nosili turske zastave i transparente na kojima je pisalo: "Odlazi NATO - neprijatelju Ataturka", "Zatvoriti Indžirlik za SAD zbog laži o genocidu", "Ne NATO. Ovo je naša zemlja", "Zaustavite američki imperijalizam" i mnoge druge.

 

 

Protest je organizovao lokalni ogranak Saveza mladih Turske koji smatra Bajdenovo priznanje nezakonitim. 

Podsetimo, američki predsednik je tokom vikenda potpisao dokument kojim je Amerika formalno događaje iz 1915. na prostoru Male Azije i okolnih regiona, priznala genocidom, čime je postao prvi lider SAD koji je tako "grubim" izrazom okarakterisao stradanje oko 1,5 miliona Jermena. Naime, svi Bajdenovi prethodnici trudili su se da izbegnu oštru retoriku o tom pitanju, iako je 32 države sveta pre SAD otomanske zločine nad Jermenima nazvalo genocidom. 

Među njima je turski saveznik, Rusija, na čije priznanje zvanična Ankara nije toliko žustro reagovala kao kada je to sad učinila Amerika. Najpre se po tom pitanju oglasilo ministarstvo spoljnih poslova Turske, okarakterisavši Bajdenovu reakciju kao "sramno izvrtanje istorije koje otvara duboke rane". 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatim je poručio Bajdenu da Amerika treba da se "pogleda u ogledalo", a saopštenje predsednika SAD nazvao je destruktivnim i štetnim po međusobne odnose.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milorad Zemun

27.04.2021 17:29

Nije vaša zemlja nego je oteta Vizantiji. Napolje i vi i nato.