ERDOGAN ME JE ISKORISTIO I PONIZIO SAMO ZATO ŠTO SAM ŽENA! Jaka poruka evropske zvaničnice nakon SKANDALA koji je obišao svet

Autor: Republika

Svet

27.04.2021

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je tokom posete Ankari 6. aprila doživela poniženje jer je namerno ostavljena bez stolice tokom sastanka s turskim liderom Erdoganom, prvi put je javno pred evropskim parlamentarcima govorila o aferi nazvanoj "sofagejt".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ursula fon der Lajen doživela je veliko poniženje u Ankari   

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prvi put je javno, naširoko pričala o zastrašujućem poniženju koje je 6. aprila u turskoj prestonici Ankari doživela ostavši bez stolice, budući da ih je bilo samo za muškarce - predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana i prvog čoveka Evropskog saveta Šarla Mišela. 

Prema njenim rečima, poniženje je, iako je visoka zvaničnica EU, doživela samo zato što je žena. 

- Ne nalazim nikakva opravdanja za to kako sam tretirana. To se dogodilo samo zato što sam žena - izjavila je Fon der Lajenova tokom rasprave koja se vodila u Evropskom parlamentu i tokom koje je, vezano za odnose EU-Turska, dominiralo upravo pitanje afere nazvane "sofagejt".

Naime, tokom posete Ursule fon der Lajen Ankari 6. aprila, njen kolega Mišel je seo na stolicu odmah pored Erdogana, dok je ona morala da se smesti na obližnji kauč sa strane, na kom, inače, najčešće sede prevodioci. Pritom, preko puta nje se nalazio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, po rangu značajno niži od Fon der Lajenove. Tako je izgledalo kao da je šefica EK Mišelova ministarka, a da stvar bude još gora, ona i Čavušoglu nisu bili ni u kadru kamermana i fotoreportera, pri čemu ni Mišel nije reagovao, pa se i sam našao na udaru javnosti. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ursula je sve vreme tokom posete Ankari bila u drugom planu 

- Da li bi se to dogodilo da sam bila u odelu i sa kravatom? - upitala je Von der Lajenova tokom izlaganja, a zatim dodala: 

- Osećala sam se žalosno, povređeno, usamljeno, kao žena i kao Evropljanka. Tu nije reč o protokolarnom rasporedu sedenja, ovde se radi o samoj biti onoga što mi jesmo, vrednostima koje Unija zastupa. To pokazuje i koliko smo još daleko od toga da žene budu tretirane ravnopravno, uvek i svuda - poručila je ona i podsetila da je ona prva žena predsednica Evropske komisije.

- Očekivala sam da tako budem tretirana prilikom posete Turskoj, kao predsednica Komisije, ali nisam - istakla je ta zvaničnica i kritikovala Tursku zbog napuštanja Istanbulske konvencije, obavezujućeg sporazuma Veća Evrope za borbu protiv nasilja prema ženama i deci.

Povodom "sofagejta" oglasio se i Mišel, koji je izrazio žaljenje zbog incidenta, kazavši da razume da se zbog toga mnoge žene osećaju povređenim.

- To se više nikad neće ponoviti - obećao je Mišel.  

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Selekom

30.04.2021 09:20

Bilo bi još gore da su joj dali varjaču i šporet.