VAKCINISANI ĆE MOĆI SVE, A OSTALI NIŠTA! Merkelova danas odlučuje o zakonu koji je ZAPALIO NEMAČKU, a evo šta on tačno podrazumeva

Autor: Republika

Svet

26.04.2021

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel danas će odlučiti o zakonu kojim bi se vakcinisani građani te zemlje vratili normalnom životu iako nije kraj pandemije, dok oni koji to nisu ne bi smeli ni u prodavnice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel 

Savezna nemačka vlada, na čijem je čelu kancelarka Angela Merkel, pokušaće danas da izdejstvuje donošenje zakona po kom bi se građani te najmoćnije članice EU podelili na dve grupe - na one koji su vakcinisani protiv koronavirusa i na one koji to nisu, pri čemu bi prvi uživali sve povlastice života kao da pandemije i nema, dok drugi ne bi mogli da uđu ni u prodavnice. 

Već i sam predlog zakona izazvao je brojne kontroverze u zemlji, a pojedine organizacije istakle su kako će novi zakon žestoko povrediti lična prava. Međutim, iz vlade je rečeno kako će mera samo doprineti vraćanju osnovnih prava ljudi, koja su im bila uskraćena tokom pandemije, a kako bi to bilo moguće, neophodno je da svi budu vakcinisani.             

- Danas će se raspravljati o povlasticama za građane koji su primili cepivo i preboleli tu zaraznu bolest. Te osobe bi bile izuzete od ograničenja privatnih kontakata, a one koje su primile obe doze vakcine bile bi oslobođene od obaveze testiranja i karantina nakon povratka iz inostranstva - stoji, između ostalog, u dokumentu savezne vlade koji se poziva na procenu državnog epidemiološkog instituta Robert Koh da su vakcinisane osobe manje opasne za prenos zaraze od onih koje su negativne na testu. 

- Ovde se ne radi o povlasticama nego o vraćanju temeljnih prava građana koja su privremeno ukinuta zbog borbe protiv pandemije - objasnila je savezna ministarka pravosuđa Kristin Lambreht.  

Inače, ukidanje ograničenja za pelcovane građane podržavaju i demohrišćanski političari i predstavnici opština i gradova.

- Vakcinisamim osobama bi u najkraćem mogućem roku trebalo omogućiti sva ona prava kao i onima koji su negativni na testu - rekao je predsednik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat demokršćana Armin Lašet. 

Takođe, pozitivno mišljenje o izuzecima od ograničenja za vakcinisane dala je i vladina etička kancelarija.

- Ravnopravni tretman vakcinisanih, onih koji su preboleli koronavirus i osoba s negativnim testom nije problematičan s etičke strane - rekla je predsednica veća Alena Buiks.

Inače, prvu dozu vakcine u Nemačkoj je dosad primilo oko 19 miliona građana (23 odsto), a obe nešto manje od šest miliona ljudi (sedam odsto).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading