(FOTO) BAJDEN PRIZNAO GENOCID NAD JERMENIMA

Autor:

Svet

24.04.2021

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik DŽo Bajden saopštio je da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Bajden je tako postao prvi američki predsednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

U saopštenju koje je objavila Bela kuća, navodi se da je "milion i po Jermena deportovano, masakrirano i oterano u smrt u kampanji istrebljenja".

​- Svake godine na današnji dan sećamo se onih koji su poginuli u genocidu nad Jermenima tokom otomanske ere i posvećujemo se prevenciji da se takvi zločini ne ponove. Počevši od 24. aprila 1915. godine, hapšenjem jermenskih intelektualaca i društvenih vođa u Konstantinopolju od strane otomanskih vlasti, milion i po jermena je deportovano, masakrirano ili oterano u smrt u kampanji istrebljenja. Odajemo počast žrtvama "Meds Jegherna" (jermenski izraz za "veliki zločin") kako strahote onoga što se dogodilo ne bi bile izgubljene za istoriju. I sećamo ih se kako bismo uvek ostali oprezni protiv korozivnog uticaja mržnje u svim oblicima - naveo je Bajden.

 

 

U saopštenju se podseća da su mnoge jermenske izbeglice tada došle u SAD i da su jermenski imigranti "obogatili Ameriku na nebrojeno mnogo načina, ali nikada nisu zaboravili tragičnu istoriju svojih predaka".

Bajden je pozvao i da se "u danu kada žalimo nad prošlošću, gledamo u budućnost, ka svetu koji želimo da izgradimo za našu decu".

- Svetu koji nije zagađen svakodnevnim zlom fanatizma i netolerancije, gde se ljudska prava poštuju i u kom su svi ljudi u mogućnosti da provedu svoj život u dostojanstvu i bezbednosti.

​- Američki narod odaje počast svim Jermenima koji su izgubili živote u genocidu koji je počeo pre 106 godina - navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading