INDIJSKI SOJ U SEBI SADRŽI 13 MUTACIJA VIRUSA! Sedam činjenica o indijskoj varijanti KOVIDA-19 koja dnevno ubije 2.200 ljudi

Autor: Republika

Svet

24.04.2021

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Soj koronavirusa s oznakom B.1.617 izaziva neviđenu paniku širom sveta budući da je u Indiji već izazvao katastrofu, a najviše plaši činjenica da se o njemu veoma malo zna.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U Indiji spaljuju mrtve na lomačama jer dnevno premine više od 2.200 ljudi  

Indijski soj koronavirusa, koji preti da svakog dana u Indiji odnese i do 5.000 života, izazvao je neviđenu paniku u svetu, budući da naučnici o njemu ne znaju mnogo, niti još mogu da kažu da li vakcine imaju efekat u borbi protiv njega, pa jedino sa sigurnošću tvrde da taj soj u sebi sadrži čak 13 mutacija nastalih nakon pojave "originalne" verzije KOVIDA-19 otkrivene pre više od godinu dana u Kini. 

S obzirom na to da izaziva ozbiljnu zabrinutost širom planete jer dnevno u Indiji ubije više od 2.200 ljudi, stručnjaci su izdvojili sedam ključnih pitanja i odgovora u vezi sa tom mutacijom, navodeći da je to sve što se trenutno zna o njoj.           

1. Kako je ime indijskog soja: B.1.617 

2. Kada i gde je otkriven? Prvo upozorenje na tu varijantu izdala je indijska vlada krajem marta ove godine, međutim, prvi slučajevi su u toj zemlji zabeleženi još u oktobru 2020. Takođe, prvi slučajevi su detektovani i u Britaniji oko 20. februara. 2021, da bi do 19. aprila soj stigao u 21 zemlju širom sveta.  

3. Koliko je slučajeva dosad zabeleženo u Britaniji? Dosad su registrovane 103 zaraze indijskim sojem koronavirusa, samo u Engleskoj i Škotskoj. 

4. Koje mutacije on ima? Otkriveno je da sadrži čak 13 različitih mutacija koje se razlikuju od "originalne" verzije iz Kine, ali su najznačajnije mutacije obeležene sa E484Q i L452R. Naučnici sumnjaju da se one prenose mnogo lakše i da su u mogućnosti da zaobiđu ćelije imunog sistema nastale nakon zaraze "starijim" varijantama virusa.  

5. Da li je zarazniji i da li "zaobilazi" vakcine? Mutacija L452R nađena je u decembru 2020. u takozvanoj kalifornijskoj varijanti koronavirusa (B.1.429), iako su se te dve varijante razvijale potpuno odvojeno. Veruje se da L452R čini američki soj zaraznijim i do 20 odsto. Takođe, mutacija E484Q iz indijske varijante je slična onoj iz južnoafričke i brazilske varijante, poznate kao E484K, koja je u stanju da zaobiđe antitela. Što se tiče južnoafričke varijante, dokazano je da on za 30 odsto smanjuje efekat vakcine u zaštiti od zaražavanja, ali nije jasno u kojoj meri utiče i na tok oboljenja.  

6. Da li treba da budemo zabrinuti? Naučnici ne znaju da li indijska varijanta sa mutacijom E484Q zaobilazi imuni sistem i antitela nastala vakcinacijom, takođe, nije sigurno ni da li je zarazniji od prethodnih sojeva. Isto tako, nejasno je da li je upravo novi soj izazvao novi talas pandemije ili je aktuelna katastrofalna situacija u Indiji uzrokovana ponašanjem ljudi.  

7. Koliko je smrtonosan? Ni na ovo pitanje nema konačnog odgovora, budući da se zna život virusa zavisi od što više živih domaćina. Ostaje nada da on, kao ni sve varijante dosad, nije smrtonosniji od "osnovne" varijante.   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading