OVAJ GRAD NAJBRŽE RASTE U EVROPI: 600 miliona evra za stanogradnju!

Autor: Tanjug

Svet

23.11.2017

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni grad Austrije, Beč, sa ukupnim godišnjim budžetom od 13 milijardi evra, ima na raspolaganju oko 600 miliona evra za stanogradnju, što je potrebno ovom najbrže rastućem gradu u Evropi, istakao je gradski ministar za stanovanje i urbanizam Mihael Ludvig.

RepublikaFoto: pixabay.com
Beč, Austrija

Ludvig, koji važi za kandidata za budućeg gradonačelnika Beča, u razgovoru sa srpskim novinarima, ukazao je da je stanogradnja važna osnova za razvoj grada.

Beč, kako je preneo, ima oko 1,8 miliona stanovnika, od kojih je oko 180.000 poreklom iz Srbije, a posebnost grada je što 62 odsto stanovništva živi u stanovima koji su finansijski podsticani od grada opštinski, zadružni i podsticani stanovi za iznajmljivanje.

Ukazao je da, što se strukture stanova tiče, jednu četvrtinu čine stanovi u vlasništvu, dalju četvrinu opštinski, četvrtinu zadružni, i četvrtina privatni stanovi za izdavanje.

Ponosni smo u Beču da više od 60 odsto stanovništva Beča zivi u stanu koji je dotiran od grada ili u jednom od 220.000 opštinskih stanova koji su u direktnom vlasništvu grada, ili u jednom od 200.000 zadružnih ili stanova koji se izdaju uz podsticaj grada, a koji su u vlasništvu zadružnih organizacija, kao što su sindikati. Važno je da su sve te kirije regulisane, kod opštinskih stanova seĐ'e8 orijentišemo prema zakonski određenoj vrednosti, a kod zadružnih stanova postoji poseban zakon koji reguliše visinu kirija. Time je regulisano i osigurano da građani koji koriste te stanove imaju kirije koje mogu priuštiti , objasnio je on.

Ludvig je ukazao da su kirije za te stanove kontrolisane i da, kod starijih ugovora, kada je reč o opštinskim stanovima, iznosi 3,5 evra po kvadratu, a kod novih ugovora 5,39 evra po kvadratu, uz dva evra po kvadratu za održavanje zgrade i 10 odsto PDV-a.

- Time su kirije opštinskih stanova daleko ispod kirija na slobodnom tržištu, gde su kirije, bez održavanja i PDV-a na 10 ili više evra po kvadratu - rekao je on.

Proglašenjem gradom sa visokim kvalitetom života kirije, na slobodnom tržišu su značajno porasle, dok su one za opštinske i zadružne stanove ostale stabilne, prateći samo inflaciju.

- U Evropi smo među onim gradovima koji najbrže rastu. Stanovništvo u Beču raste više i brže nego u drugim gradovima Evrope i to se odražava na tržište nekretnina - kazao je Ludvig.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zgrada u Beču

On je preneo da postoje uslovi koje mora da ispuni onaj koji želi opštinski stan, a to je da podnosilac molbe mora biti stariji od 17 godina, mora biti prijavljen u Beču najmanje dve godine na jednoj adresi, a ako je državljanin zemlje izvan EU onda mora imati boravak od najmanje pet godina u EU, od čega najmanje dve godine u Beču, uz kriterijum da plata ne sme prekoračiti određene granice, te mora postojati i hitna potreba za stanom.

Najveći izazov grada je, prema njegovim rečima rast stanovništva, jer, nakon što je između 1970-tih i 1980-tih beleženo smanjenje, krajem 1980-tih preokrenut je trend i posebno poslednjih godina beleži se veliki rast.

Beč je problem stambenog prostora rešio svojim modelom koji se zasniva na finansiranju stanogradnje, a ujedno se širi ne samo na jedan deo grada, već na više delova istovremeno.
Kada je reč o održavaju zgrada ukazao je da postoje stroga pravila, ali da se pokušava uticati na izgled grada materijalnom podrškom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Gradnja zgrada u Beču

U renoviranju zgrada prioritet imaju energetski neefikasne zgrade, ali, kako objašnjava, ne postavljaju se prioriteti na osnovu pojedinačnih objekata, već se definišu kao prioritet delovi grada.
"Poseban cilj je da zgrade osposobimo tako da koriste što manje energije, što je dobro za stanare jer plaćaju manje na osnovu potrošnje energenata, ali je i bitno zbog programa zaštite klime grada Beča , objasnio je Ludvig.

Ukazao je da se najteže renoviraju zgrade sa više vlasnika, ali da u rešavanju nesuglasica pomaže finansijska pomoć.

- Kod istorisjkih zdanja je tako da možemo izdati naloge za renoviranje, a ako vlasnici ne ispoštuju nalog grad preuzima renoviranje i onda naplaćuje troškove vlasnicima - podvukao je on.

Što se budžeta Beča u visini od 13 milijadi evra tiče podsetio je da je Beč ne samo grad, već pokrajina, te da ima nadležnosti koje drugi gradovi nemaju, a to su službenici u zdravstvu i obrazovanju.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading