HAJKO MAS U PRIŠTINI! Nemački ministar poručio: Ideja o novim granicama na Balkanu OPASNA I NEREALNA

Autor:

Svet

22.04.2021

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hajko Mas je rekao da želi da jasno podvuče da "rešavanje izraženih pitanja crtanjem linija na kartama smatramo ne samo nerealnim, već i opasnim".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Takođe, smatramo opasnim da razgovaramo o ovome. Srećan sam što će poslednji pokušaj uskoro biti stavljen u fioku i na kraju će biti dosije prošlosti - rekao je Mas na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani u Prištini.

Naveo je da će u dijalogu "priznavanje Kosova od strane Srbije biti jedan od elemenata rešenja, dok strane moraju da budu spremne na kompromise". 

- Što se tiče dijaloga, naravno da će priznavanje Kosova biti jedan od elemenata rešenja, inače se neće realizovati, a osim toga sa obe strane je normalno da u dijalogu za normalizaciju postoje kompromisi i ne želimo da povlačimo crvene linije. Ali, znam da će zbog istorijskih okolnosti biti teško, želim da na kraju procesa nađemo rešenje i da obe strane moraju da budu spremne na kompromis - rekao je Mas, prenose mediji u Prištini.

Ponovio je da je redefinisanje granica na Balkanu ideja prošlosti, i da je Nemačka protiv.

Šef nemačke diplomatije još jednom je izrazio podršku koju Nemačka daje procesu dijaloga i predstavniku EU Miroslavu Lajčaku.

- Prepreka za razvoj regiona je bilateralni odnos između Kosova i Srbije, s tim u vezi sam naglasio bezuslovnu podršku dijalogu za normalizaciju između Kosova i Srbije, koji moderira EU. Takođe čuo sam teme koje su važne za ljude na Kosovu i preneću ih Lajčaku i razgovaraću sa njim. Nova vlada ima ambiciozan program u borbi protiv kriminala i korupcije i ispunjavanja očekivanja građana Kosova, o čemu ću razgovarati sa premijerom Kurtijem. Uveravam vas da će Nemačka biti uz vas - rekao je Mas.

Što se tiče liberalizacije viznog režima za žitelje KiM, Mas je rekao da EU mora da ispuni obećanje i ukine vize.

- Znam da je liberalizacija viznog režima važna za građane, stav Nemačke je jasan. Kosovo je ispunilo kriterijume za vize i treba ih ukloniti. EU mora da održi obećanje Kosovu i u nemačkom predsedavanju to je bio prioritet i mi ćemo biti posvećeni liberalizaciji viznog režima što je pre moguće - rekao je Hajko Mas.

Popodne se sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Kurtijem, a onda i sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom.

Hajko Mas sutra dolazi u Beograd.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading