(VIDEO) Ovo nismo videli godinama: BALKANSKIM NEBOM KRUŽE BORBENI AVIONI GRČKE, SAD, IZRAELA, UAE, ŠPANIJE I FRANCUSKE!

Autor: Republika

Svet

22.04.2021

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vazdušne snage kakve nisu viđene godinama nad Balkanom okupila je grčka vežba "Iniohos 21". Oko stotinu F-15, F-16, F/A-18, Rafala, Miraža 2000, F-4 i drugih letelica zemlje domaćina, Izraela, Francuske, SAD, UAE, Španije i Kipra nastupalo je zajedno od 12. do 22. aprila.

RepublikaFoto: printskrin/Jutjub

Avijacije sedam zemalja uvežbavale su avio borbe, osvajanje prevlasti u vazdušnom prostoru, uništavanja PVO sistema na protivničkoj teritoriji, borbene operacije traganja i spasavanja, napad na površinske ciljeve, podršku mornarici i izviđanje.

"Iniohos" je najveća vazduhoplovna vežba na Balkanu i među najvećima u Evropi.

Od 2015. ova grčka vojna vežba ima međunarodni karakter. Održava se jednom godišnje i simboliše napore Atine da osnaži veze sa saveznicima iz NATO i sa Bliskog istoka.

Najveća atrakcija vežbe bilo je dvanaest izraelskih F-15I i F-16I kojima je podršku pružao izraelski avaks G-550 kao i avioni F-16 iz UAE.

RepublikaFoto: printskrin/Jutjub

Francuska je nastupila sa 16 Rafala i Miraža 2000, Španija sa osam F/A-18, SAD sa četrnaest F-16, bespilotnom letelicom MQ-9, avio-tankerom KC-135 i kontrolorima za blisku vatrenu podršku JTAC. Kipar je učestvovao sa helikopterom AW139, a Kanada sa osam oficira za navođenje.

Domaćin vežbe je grčka vazduhoplovna baza Andravida nedaleko od turističkog mesta Zakintos.

Pored aviona F-16, Miraž 2000, F-4 Atina je angažovala i snage PVO i bespilotne letelice.

Aktivnosti u vazduhu objedinjene su sa vežbom grčke mornarice "Lajlaps 21" uz učešće ratnih brodova, pešadije, borbenih helikoptera AH-64 Apač, transportnih CH-47, padobranaca i kontrolora za blisku vatrenu podršku JTAC.

Vežba je simbol napora Grčke da ojača oružane snage i veze sa saveznicima u NATO i na Bliskom istoku u jeku tenzija sa Turskom. Odnose dve zemlje obeležili su prošlogodišnji pogranični incidenti i spor oko prava na eksploataciju nafte i gasa u Mediteranu. Atina ubrzano modernizuje oružane snage uz paket vredan preko 11 milijardi evra u narednih pet godina, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

- Naš svet je veoma komplikovan i naše susedstvo, na žalost, postaje nestabilnije. Grčka će nastaviti da jača svoje odbrambene sposobnosti i unapređuje oružane snage. Nastavićemo da postižemo NATO cilj izdvajanja za odbranu u visini od 2% BDP" - rekao je na vežbi "Iniohos 21" grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Posebno je intenzivirana vojna saradnja sa SAD. Pored sve većeg broja vežbi, modernizacije flote F-16, Grčka je dogovorila sa Pentagonom 19 miliona dolara investicija u razvoj zajedničke vojne infrastrukure. Sa Francuskom je pored zajedničkih vežbi sklopljen ugovor o nabavci 18 borbenih aviona Rafal za 2,5 milijarde evra.

RepublikaFoto: printskrin/Jutjub

Atina takođe razvija vojnu saradnju sa Kiprom, Izraelom, UAE i Saudijskom Arabijom. Pored zajedničkih vežbi, sa Izraelom je potpisan ugovor vredan 1,6 milijardi dolara za izgradnju centra za obuku vojnih pilota.

Grčka i UAE potpisale su ugovor o spoljnopolitičkoj i odbrambenoj saradnji u novembru 2020. godine. On sadrži klauzulu o uzajamnoj pomoći u slučaju ugroženosti teritorijalnog integriteta. Avijacije dve zemlje zasnovana na istim borbenim avionima: F-16 i Miraž 2000

Napore Atine na ovom planu podržava SAD. Američki ambasador u Grčkoj Džefri Prijat pohvalio je Grčku za izgradnju mostova između NATO saveznica i partnera u širem regionu Mediterana i Bliskog istoka.

- Mi vidimo Grčku kao stub stabilnosti u širem regionu. Što je Grčka snažnija i sigurnija, jača je naša alijansa - poručio je Pjat tokom vežbe "Iniohos 21".

Pre mesec dana Grčka mornarica je održala zajedničku vežbu sa mornaricama Izraela, Kipra i Francuske pod nazivom "Plemenita Dina" (Noble Dina).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading