SAD VRŠE PRITISAK NA PREDSEDNIKA BELORUSIJE: Dok ne vidimo promene u ponašanju Lukašenkovog režima, ništa se neće vratiti u normalu

Autor:

Svet

21.04.2021

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašingtonu je potreban ambasador u Minsku, ali dok se ne promeni politika beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, stvari se neće vratiti u normalu, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

- Održavamo diplomatske odnose sa vladom Belorusije. Oduvek smo se nadali da će doći do normalizacije ovih odnosa i to i dalje ostaje naš cilj. Prisustvo našeg ambasadora u Minsku je od ključne važnosti sa stanovišta ovih napora - rekao je Prajs na brifingu.

Portparol je dodao da bi povratak američkog ambasadora u Belorusiju omogućilo da se Minsku pošalje "moćan signal".

- Ništa se neće vratiti u normalu dok ne vidimo promene u ponašanju Lukašenkovog režima - dodao je on.

Ranije su Sjedinjene Američke Države saopštile da ne priznaju rezultate predsedničkih izbora održanih u Belorusiji u avgustu 2020. godine na kojima je, prema podacima Centralne izborne komisije, Aleksandar Lukašenko pobedio šesti put, ali smatraju da bi prisustvo ambasadora u Minsku odgovaralo interesima Sjedinjenih Američkih Država. Na čelu ambasada dve zemlje su otpravnici poslova, nakon što su Belorusija i SAD 2008. godine opozvale svoje ambasadore.

U martu je savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Vladimirom Makejem izjavio da postoji spremnost američkog ambasadora da dođe u zemlju. Međutim, nedavno postavljena za ambasadorku u ovoj zemlji DŽuli Fišer izjavila je u jednom od svojih intervjua da do sada nije mogla da otputuje u Minsk, pošto nije dobila belorusku vizu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading