PROGLAŠEN KRIVIM ZA UBISTVO DŽORDŽA FLOJDA: Policajcu Šovinu preti najmanje 12 godina zatvora!

Autor: Republika

Svet

20.04.2021

23:37

Bivšeg policajca Dereka Šovina porota je danas proglasila krivim za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u maju 2020. godine, javljaju američki mediji.

Tanjug/AP
Derek Šovin

Šovin je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice, a presudu je dočekao mirno, bez većih emocija, prenosi Jutarnji list.

Pošto je presuda saopštena, Šovina je u lisicama iz sudnice izvela policija Okruga Henepin.

Dejli mejl piše da Šovinu pretu najmanje 12 godina iza rešetaka.

Gradovi širom SAD u pripravnosti su zbog mogućih protesta u vezi sa presudom. Oko zgrade suda postavljeni su bodljikava žica i visoke prepreke, a raspoređeni su i naoružani pripadnici Nacionalne garde, preneo je Bi-Bi-Si.

Tanjug/AP
Džordž Flojd

Džordž Flojd je priveden zbog lažne novčanice u prodavnici. Ispred policijskog automobila, Derek Šovin, koji je tada radio u policiji Mineapolisa, klečao je na Flojdovom vratu 8 minuta i 46 sekundi, dok je Afroamerikanac poslednjim automima snage govorio da ne može da diše.

Nakon toga su izbili protesti širom Mineapolisa (Minesota) protiv policijske brutalnosti u kojima je bilo stradalih i na desetine povređenih. Derek Šovin je razrešen dužnosti, a takav policijski zahvat se u ovoj državi više ne primenjuje.

Komentari (0)

Loading