ONI SU NADOMAK KOLEKTIVNOG IMUNITETA! Konačno, slavlje nakon mesec dana pod ključem

Autor:

Svet

17.04.2021

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vakcine stoje iza pada slučajeva virusa korona od januara u Velikoj Britaniji, tvrde stručnjaci, uprkos tome što je premijer te zemlje Boris Džonson rekao da je višemesečni lokdaun zaslužan za dramatično usporavanje širenja virusa.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Mladi Britanci uživaju u večernjim izlascima

Profesor Tim Spektor, epidemiolog sa Кraljevskog koledža u Londonu, koji vodi najveću britansku studiju praćenja simptoma kovida-19, rekao je da je epidemija uglavnom ugušena "uzornim programom vakcine“.

Pošto je više od 60 odsto stanovništva primilo najmanje jednu dozu, a oko 10 odsto je zaštićeno zbog preležane infekcije, profesor Spektor je dodao da je Britanija "počela da primećuje kako imunitet stada stupa na snagu".

Podaci iz njegove aplikacije za praćenje simptoma pokazali pad od 17 odsto u dnevnim slučajevima prošle nedelje, sa procenjenih oko 1.600 novih simptomatskih infekcija dnevno u celoj zemlji. U januaru je taj broj bio oko 60.000 dnevno. Odvojeni podaci o testiranju pokazali su da su novi slučajevi u Engleskoj prošle nedelje opali za 34 odsto.

- Кako Velika Britanija polako izlazi iz blokade, drago mi je da vidim kako slučajevi kovida i dalje padaju, a naše stope su među najnižim u Evropi. Zapravo, u Britaniji se brojke ponašaju slično kao u Izraelu. Na osnovu naših podataka i zemalja poput Izraela, verujem da je za pad slučajeva od januara uglavnom zaslužan za program vakcinacije, a manje o strogo zaključavanje pod kojim je zemlja bila od kraja decembra - rekao je ugledni profesor.

Profesor Spektor upozorava da će se brojke ponovo pogoršati kako se ograničenja budu ublažavala narednih meseci. Ali rekao je da će bilo koji novi talas biti mali i podložan kontroli, čak i među grupama koje tek treba da budu vakcinisane.

Vladina analiza pokazala je da su vakcine do sada sprečile 10.000 smrtnih slučajeva i smanjile hospitalizacije za više od 80 odsto. Statistike pokazuju da osobe starije od 65 godina sada čine manji udeo među bolničkim pacijenatima nego što su to činile pre početka vakcinacije - 49 odsto u martu u poređenju sa 70 odsto u decembru.

Nekoliko uglednih stručnjaka se za "Dejli mejl" složilo sa mišljenjem profesora Spektora da je zaključavanje pomoglo da se "razbije" lanac prenosa virusa, ali da su vakcine ipak odigrale ključnu ulogu.

Zbog povoljne epidemiološke situacije Engleska je od ove nedelje ublažila mnoge mere. Stanovnici Engleske od ponedeljka, nakon nekoliko meseci, ponovo mogu da posećuju prodavnice, restorane, pabove, frizerske salone, teretane i druge usluge koje se ne smatraju osnovnim.

U takozvanoj drugoj fazi otključavanja, služenje hrane i pića unutar restorana neće biti moguće bar do 17. maja, dok će pozorišta, bioskopi, noćni klubovi i većina drugih mesta ostati zatvorena do daljnjeg.

Ipak, otvaranje pabova dovoljan je razlog za sreću kada su mladi Britanci u pitanju. Oni od početka nedelje ponovo uživaju u večernjim izlascima, a ovog petka, prvog od popuštanja mera, planiraju da proslave u velikom stilu.

Prvi dan rada nakon višemesečnog lokdauna engleskim pabovima je doneo rekordnu zaradu. U ponedeljak, prvog dana otvaranja, na terasama pabova popilo se piva i vina u količini za 113 odsto većoj nego istog tog dana predpandemijske 2019. godine.

I restorani prijavljuju povećani broj narudžbi za 150 posto, a u mnogima su mesta rezervirana nedeljama unapred, iako rade samo terase, a u Engleskoj je još uvijek hladno.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading