UDRUŽENI PROTIV KINE! Bajden i japanski premijer Suga udarili na Sijev PROJEKAT POJAS I PUT i optužili Peking za klimatske promene

Autor: Republika

Svet

16.04.2021

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jošihida Suga je prvi strani državnik kog je američki predsednik Džo Bajden primio u Vašingtonu od stupanja na dužnost, a jedna od najvažnijih tačaka njihovog dvodnevnog samita je borba protiv Kine.

RepublikaFoto: TanjugAP
Džo Bajden opleo po Si đinpingu tokom samita sa Jošihidom Sugom 

Japanski premijer Jošihida Suga stigao je u Vašington na dvodnevni samit sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, kom je to prvi susret sa nekim stranim državnikom otkad je u januaru ušao u Belu kuću, međutim, interesantno je da se ta dva zvaničnika dobrano nisu ni pozdravila, a već su iskoristila priliku da ozbiljno napadnu Kinu.

Oni su tako najmnogoljudniju zemlju sveta optužili za izazivanje nemira na Dalekom istoku, za ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, ali i za to da je upravo ona najveći zagačivač na svetu, pa i izazivač klimatskih promena. 

I možda to ne bi bilo toliko neobično, budući da Kina jeste država koja se protivi smanjenju emisije štetnih gasova u atsmosferu, da nedavno svetom nije odjeknula vest kako je japanska vlada odlučila da nuklearni otpad iz Fukušime neko vreme ispušta u Tihi okean.

Uprkos protivljenju brojnih organizacija za zaštitu okoline, koje su upozorile da bi takav potez mogao da ima trajne i dalekosežne posledice za brojne biljne i životinjske vrste, pa i za ljude, Japan je odlučan da to sprovodi u delo, a za to ima i bezrezervnu podršku SAD.

- U pitanju su očigledni dvostruki standardi - naveo je ruski dnevnik RT i istakao da je povodom tog pitanja nedavni američki državni sekretar, a sad čovek zadužen za klimu, Džon Keri, otišao u Šangaj kako bi sa kineskim zvaničnicima razgovarao o potencijalnim ograničenjima emisije štetnih gasova u atmosferu iz fabrika u Kini. 

Međutim, ono što zauzima najvažniju tačku američko-japanskog samita jesu pregovori o infrastrukturnoj saradnji dve zemlje koja je usredsređena na visokokvalitetne projekte kao što su brzi 5G internet i čista energija, čime dve sile, Japan i Amerika, pokušavaju da pariraju kineskoj inicijativi "Pojas i put".

Reč je o ambicioznom programu kineskog predsednika Si Đinpinga za izgradnju fizičke i digitalne infrastrukture koja povezuje stotine zemalja od Azije do Bliskog Istoka, Afrike i Evrope, koja je ogroman trn u oku SAD. Ta zemlja, naime, optužuje Peking da projektom pokušava da sebi potčini mnoge države sveta, te traži način da mu nekako stane na put ili barem napravi svoj alternativni plan.  

Na takve poruke iz Vašingtona danas je reagovao porptarol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen, koji je naglasio da je Peking veoma zabrinut zbog "poteza i dogovora dve zemlje koju su usmereni protiv Kine".

- Kina se ne protivi razvoju bilateralnih odnosa Japana i SAD, ali ti odnosi bi trebalo da pomognu jačanju međusobnog razumevanja i poverenja među zemljama u regionu i da doprinesu miru i stabilnosti - poručio je kinseki zvaničnik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading