SUDAR TITANA U CRNOM MORU! Putin poslao raketne brodove pred američke razarače, ruska analitičarka upozorava: RAT JE NEIZBEŽAN

Autor: Republika

Svet

14.04.2021

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Masovne pomorske vezbe Ruske Federacije, tokom kojih će biti i vežbi direktnih gađanja, počele su u Crnom moru neposredno pre nego što u te vode treba da uplove dva američka razarača, uprkos upozorenjima iz Kremlja da to ne čine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP, Youtube/Cavit Ege Tulça, Novosti na Pervom Kanale, Google Maps
Džo Bajden i Vladimir Putin ozbiljno zahladneli odnose

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je zeleno svetlo za današnje iznenadne vojne vežbe moćnih raketnih brodova u Crnom moru, koji će pucati na zamišljene mete, i to baš u trenutku kada u te vode treba da uplove dva američka razarača, USS Donald Kuk i USS Ruzvelt. 

Prethodno je zvanična Moskva izdala saopštenje kojim je posade američkih ratnih plovila upozorila da im je bolje da se ne približavaju teritorijalnim vodama Ruske Federacije "radi njihove sopstvene bezbednosti". Međutim, nije naišla na odgovor kakav je očekivan. 

Zbog takvog razvoja događaja ruska analitičarka i glavna i odgovorna urednica dnevnika Raša tudej Margarita Simonijan izdala je zabrinjavajuće saopštenje u kom je istakla da je rat dve nuklearne sile neizbežan i pozvala Rusiju da na to bude spremna. 

- Ako oružani sukob bude izbegnut, doći će sigurno do informativnog rata u kom bismo mogli da ostanemo bez osnovnih kanala komunikacije. Sve je moguće kako bi dve najveće vojne sile jedan drugoj onemogućile kompjutersku kontrolu naoružanja i raspoređivanje projektila - istakla je ona i pozvala ruskog predsednika Putina da uradi više na rešavanju ranjivosti zemlje kada su u pitanju sajber-napadi, "koristeći neobrazovanost Amerikanaca u toj sferi".   

Inače, u Crnom moru u masovnim vežbama učestvuju dva ruska raketna broda "Graivoron" i "Višni voloček", zajedno sa brodom "Samum", fregatom "Admiral Makarov" i brodom za otkrivanje mina "Ivan Golubec". 

Što se tiče američke strane, ona je svoje razarače poslala na samu granicu Rusije optužujući Vladimira Putina da gomila oružane snage uz Ukrajinu. Prema navodima zapadnih medija, na rusko-ukrajinskoj granici trenutno je stacionirano čak 83.000 vojnika Ruske Federacije,  koji bi, kako se optužuje, "na bilo koji mig predsednika Putina izvršili invaziju na teritoriju Ukrajine".

Zbog toga je i Volodimir Zelenski, predsednik te bivše republike SSSR, naredio vojne vežbe sopstvenih oružanih snaga, koje trenutno na istoku zemlje vežbaju protivtenkovsku odbranu i pešadijski napad. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ukrajinske vojne vežbe 

- Rusija i dalje gomila vojsku na istoku Ukrajine, uprkos pozivu predsednika Džoa Bajdena da se sa tim aktivnostima prekine što pre - navodi britanski Dejli mejl uz podsećanje da su dvojica predsednika, američki i ruski, razgovarala i da je Bajden Putinu čak predložio mirovni samit o pitanju Ukrajine. 

- Razmotrićemo taj predlog, ali je još rano govoriti o samitu imajući u vidu trenutnu situaciju u svetu kada je u pitanju koronavirus - poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.  

Interesantno je, međutim, da pojedini svetski zvaničnici veruju kako je gomilanje ruskih snaga na ukrajinskoj granici svojevrstan test Bajdenu, kako bi se proverila njegova odlučnost da deluje "u svrhu pomoći savezničkoj Ukrajini". 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Anegret Kramp Karenbauer

- Moskva pokušava da isprovocira našu reakciju, ali mi, zajedno sa Ukrajinom, nećemo da učestvujemo u toj igri - rekla je nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer, dok je britanski šef diplomatije Dominik Rab hitno otputovao u Brisel zbog konsultacija sa čelnicima NATO kada je u pitanju trenutna kriza na relaciji Moskva-Kijev. 

Razgovorima u Briselu prisustvovaće i drugi ministri spoljnih poslova zemaljala članica Alijanse i to na poziv generalnog sekretara tog saveza Jensa Stoltenberga

S druge strane, mnogobrojni ruski zvaničnici istakli su kako se snage Rusije  na granici sa Ukrajinom nalaze samo iz razloga zaštite interesa ruskog stanovništva na toj teritorije i zbog konstantnih provokacija Moskve oružanim udarima na proruske strane na istoku bivše republike SSSR.

- Ovo je znak da se Rusija konačno ceni u svetu - naglasio je predsedavajući spoljnopolitičkog komiteta ruske Dume Konstantin Kosačev, dok je Putinov spoljnopolitički savetnik Jurij Ušakov pozvao na razgovor američkog ambasadora u Moskvi Džona Salivana. 

- Moskva će reagovati odlučno ako SAD na bilo koji način budu preduzimale neprijateljske korake prema Rusiji, uključujući i sankcije - poručio je Ušakov, dok američka ambasada u ruskoj prestonici nije komentarisala te razgovore. 

Podsetimo, odnosi Amerike i Ruske Federacije značajno su zahladneli i pre "ukrajinske krize" nakon što je Bajden optužio Putina da je ubica i da se mešao u američke predsedničke izbore 2020. s ciljem da na njima pobedu odnese Donald Tramp.  

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vojvoda

15.04.2021 11:14

Prvo je Ukrajina gomilala vojsku u blizini Ruske granice. Rusija je samo odgovorila slanjem svoje vojske na granicu.