JEDNA EVROPSKA DRŽAVA ZABRANJUE RAZVOD?! Kontroverzni plakati izazvali bes građana: PRVO ABORTUS, A SAD I OVO

Autor: Republika

Svet

14.04.2021

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plakati na kojima je dečijim rukopisom ispisano "Mama i tata, volite se" shvaćeni kao uvod u donošenje novog zakona u Poljskoj po kom bi razvodi brakova bili zabranjeni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti u Poljskoj povodom Međunarodnog dana žena 8. marta

U Poljskoj su se preko noći, najpre u Varšavi i Poznanu, a potom i po svim drugim gradovima, pojavili veliki plakati na kojima je drhtavim dečjim rukopisom ispisano: "Mama i tata, volite se!". Masovna reklamna kampanja uplašila je Poljake da bi zakoni kojima se ograničava ili zabranjuje razvod, uskoro mogli doći pred poljski parlament. 

Plakati koji su se posljdnjih dana pojavili u Poljskoj slični su onima koji se od ranije nalaze na svakom tramvajskoj i autobuskoj stanici - Iz daljine vam se čini da je to srce, ali ne, to je materica s fetusom. A ispod je napisano: "Imam pet meseci" ili "Verujem ti". U pitanju je kampanja koja se vodi protiv pobačaja, koji je u Poljskoj odnedavno zabranjen, pa se veruje kako i najnoviji apeli na bilbordima imaju jasnu poruku "da ne treba da bude razvoda". 

Iza propagandne akcije, inače, stoji organizacija "Naša deca - obrazovanje, zdravlje, vera" koja je u vlasništvu multimilionera Mateuša Kloseka i njegove kompanije Eko-Okna (Eko-Prozori). Na poslednjoj Forbsovoj listi 100 najvećih poljskih firmi koje imaju godišnji prihod veći od milijardu zlota (oko 250 miliona evra), Eko-Okna zauzima 78. mesto.

U nedavnom intervjuu Klosek je otkrio da je kampanja od novembra do februara koštala više od milion eura.

- I ja sam dete razvedenih roditelja. Znam kako se dečak oseća kad mu nedostaje da se roditelji vole - istakao je Klosek.

 

 

Međutim, njegova kampanje je razbesnela mnoge samohrane očeve i majke. Da stvar bude gora, plakati su postavljeni i ispred vrtića i osnovnih škola, a zna se da mnoga deca preuzimaju krivicu za propali brak svojih roditelja.

- Moj je sin potpuno traumatizovan i misli kako bi, da je on napisao rečenicu "mama i tata, volite se" mi i dalje bili porodica - ispričao je neimenovani muškarac.

S druge strane, brojne građanske inicijative pokrenule su svoje kontrakampanje kako bi ismejale kampanju protiv razvoda. One su počele s Izrađivanjem sličnih plakata, ali s malo drugačijim tekstom.

- Mama i mama, zašto se napokon ne venčate? - piše na jednom, takođe nesigurnim dečjim rukopisom. - Dosta mi je više. Mama i tata, razvedite se! - stoji na drugom. 

- Kladim se da će inicijativa za zabranu razvoda naći put do parlamenta ove godine - napisala je feministkinja Agniška Graf u jednom opozicionom listu. 

Podsetimo, u Poljskoj je odnedavno zabranjen pobačaj, a uprkos masovnim protestima koje podržava većina građana, zabrana je pooštrena do te mere da žena mora da rodi i ako je fetus deformisan. Takođe, Poljakinje sad moraju da rode i dete za koje se već zna da će biti mrtvorođeno. 

Inače, svi kontroverzni zakoni u Poljskoj podstaknuti su činjenicom da je to jedna od najkonzervativnijih evropskih zemalja u kojoj jaku ulogu ima katolička crkva.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading