BAJDEN NAJAVIO KRAJ NAJDUŽEG AMERIČKOG RATA! U njemu je ubijeno NAJMANJE 38.500 CIVILA i to zbog smrti oko 3.000 Amerikanaca

Autor: Republika

Svet

14.04.2021

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden otkrio je da će sve snage SAD biti povučene iz Avganistana do 11. septembra ove godine kada se obeležava 20. godišnjica terorističkog napada na Vašington i Njujork u kom je stradalo oko 3.000 ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Američki predsednik Džo Bajden 

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je kraj najdužeg američkog rata, u kom je, prema nepotpunim podacima, ubijeno najmanje 38.500 civila.

Reč je o ratu u Avganistanu koji je koalicija zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom vodila protiv radikalnih islamista predvođenih Talibanima i Al Kaidom. Rat je počeo 7. oktobra 2001. kao odgovor na terorističke napade 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington, u kojima je stradalo oko 3.000 ljudi, ali je trajao mnogo duže nego što se isprva planiralo. 

Bajden je najavio kako će u sklopu sporazuma s talibanima američke snage ostati na tlu Avganistana i nakon 1. juna, ali da će u potnosti otići iz zemlje do 11. septembra, kada se obeležava 20. godišnjica terorističkih napada na SAD.  

- Započećemo povlačenje preostalih snaga pre 1. juna. Sve će biti gotovo do septembra - potvrdio je jedan američki funkcioner novinarima i garantovao da će taj odlazak biti "koordinisan" i da će se odvijati istovremeno kada i odlazak NATO snaga.

- Nedvosmisleno smo rekli talibanima da ćemo snažno odgovoriti na svaki napad na američke vojnike tokom urednog i sigurnog povlačenja - dodao je on. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U Avganistanu je ubijeno najmanje 3.500 pripadnika snaga koalicije predvođene SAD 

Avganistanski pobunjenici su nedavno upozorili Vašington protiv svakog prekoračenja roka 1. juna i zapretili upotrebom sile iako su se suzdržavali od napada na strane snage nakon američko-talibanskog sporazuma 2019. 

Podsetimo, oko 100.000 američkih vojnika je bilo raspoređeno u Avganistanu 2010.-2011. Bivši predsednik Amerike Barak Obama je na kraju svog drugog mandata smanjio njihov broj na 8.400, a Donald Tramp je poslao pojačanja, pa ih je 2017. bilo 14.000.

Nakon toga je, međutim, i on krenuo u postupno povlačenje, pa se trenutno u Avganistanu nalazi 2.500 američkih vojnika. Prema dostupnim podacima, u ratu koji traje 20 godina ubijeno je oko 3.500 pripadnika koalicionih snaga, među kojima najviše Amerikanaca

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading