LAVROV BEZ DILEME: Sankcije koje SAD i EU uvode zemljama koje sarađuju sa Iranom MORAJU biti potpuno ELIMINISANE!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

13.04.2021

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je danas da su oni koji žele da sahrane iranski nuklearni sporazum uključeni u izvesne provokacije, jer pregovori o obnovi tog sporazuma imaju vremenske okvire.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

Lavrov je, posle razgovorasa iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom, izrazio nadu da će zdrav razum prevladati i da će Evropska unija "spoznati svoju odgovornost za sudbinu iranskog nuklearnog sporazuma i neće pratiti one koji žele da ga unište i sahrane".

Kako je rekao, Rusija se nada da će iranski nuklearni sporazum biti očuvan i da će se SAD vratiti njegovoj primeni.

Prema rečima ruskog ministra, Teheran je spreman da odmah krene u tom pravcu pri odgovarajućim koracima koji se zahtevaju od SAD, prenosi Sputnjik.

- Podržavamo pregovore koji su trenutno u toku na bečkoj platfomi i osuđujemo svaki pokušaj ometanja tih važnih pregovora - dodao je Lavrov.

On je istakao da eksteritorijalne sankcije koje uvode Sjedinjene Američke Države i Evropska unija protiv zemalja koje sarađuju sa Iranom moraju da budu potpuno eliminisane.

Dodao je da Moskva insistira na ukidanju svih američkih sankcija uvedenih protiv Teherana kojima se krši sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Komentarišući sankcije koje je EU uvela protiv Irana, ministar je rekao da, ukoliko je ta odluka doneta u jeku pregovora u Beču, onda to predstavlja grešku goru od zločina.

U Beču je prošle nedelje nastavila rad komisija Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu.

Glavna tema bila je izrada koraka koji bi mogli da se preduzmu za povratak SAD u okvire sporazuma koji je napustila 2018. godine zalaganjem prethodnog predsednika Donalda Trampa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading