PUKLO! Rusija više ne želi da trpi turske uvrede, poslednja kap koja je prelila čašu

Autor:

Svet

12.04.2021

20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trenutku zaoštravanja situacije u Donbasu Ankara aktivno razvija saradnju sa Kijevom. Moskva joj savetuje da "dobro analizira izjave ukrajinskih vlasti" i ne podržava militarističko raspoloženje Ukrajine. Istovremeno, Rusija uvodi ograničenja na turistička putovanja u Tursku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan i Putin

Turska letovališta su dugi niz godina najpopularnija kod građana Rusije. Uoči pandemije, 2019. godine, posetilo ih je skoro sedam miliona ruskih turista. Ove godine, za majske praznike, Rusi su već bili rezervisali 70 odsto soba u turskim hotelima.

Međutim, poslednjih mesec dana situacija sa virusom korona u Turskoj se pogoršava. Samo juče u Turskoj je bilo registrovano više od 50.000 slučajeva infekcije kovid 19.

Najveći broj uvezenih slučajeva u Rusiju dolazi iz Turske, zbog čega je premijer Mihail Mišustin naložio da se preduzmu dodatne mere. I danas, potpredsednica Vlade Tatjana Golikova saopštila je da se uvode ograničenja na redovne i čarter letove za turska odmarališta. Odnosno, osim u izuzetnim slučajevima, za Ruse će tursko moro biti zatvoreno do 1. juna

Turski dronovi iznad Donbasa

Međutim, nije samo korona problem u odnosima između dve države. Poslednjih dana pažnja Moskve je usmerena na posetu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Istanbulu. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je obećao ukrajinskom kolegi pomoć u pridruživanju Alijansi i uverio gosta da se Ankara "zalaže za teritorijalnu celovitost i suverenitet Ukrajine".

Turski lider je podržao inicijativu Kijeva za formiranje "Krimske platforme" – međunarodni forum, čiji glavni cilj je povratak poluostrva u sastav Ukrajine. Istina, kako će taj forum funkcionisati, za sada je nejasno – prvi samit je planiran za 24. avgust, kada Ukrajina obeležava Dan nezavisnosti.

RepublikaFoto: twitter.com/Maurice Schleepen ‏
Donbas

Napetost oko Donbasa nastavlja da raste. Erdogan je naglasio da se problem regiona može rešiti samo mirnim putem, na bazi Minskih dogovora. Bez obzira na to, u Istanbulu je u toku aktivna diskusija o turskoj pomoći u modernizaciji ukrajinske vojske. Erdogan je uverio da "saradnju u vojnoj sferi ni u kojem slučaju ne treba smatrati inicijativom, usmerenom protiv trećih država". Ipak, zajedno sa Zelenskim, u Istanbul je doleteo i ministar odbrane Andrej Taran koji se sastao sa turskim kolegom Hulusijem Akarom.

Kako je saopštila pres-služba Ministarstva odbrane Ukrajine, razgovarano je o izgradnji brodova klase "korveta", kao i o isporukama dronova "Barjaktar" i municije za njih. Upravo ove dronove su Azerbejdžanci koristili tokom rata u Nagorno Karabahu prošle jeseni. Osim toga, Turska ih je koristila i u Siriji, u operaciji "Prolećni štit", u februaru 2020. godine, a pre toga u Libiji, gde je "Bajraktar" korišćen protiv vojske generala Halife Haftara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Nakon razgovora šef komiteta Vrhovne rade Ukrajine za pitanja nacionalne bezbednosti Jurij Misjagin napisao je na društvenim mrežama da je dron "Bajraktar" izveo prvi let u Donbasu, "za sada samo radi osmatranja i otkrivanja ruske tehnike".

- Bajraktar se odlično pokazao tokom turske operacije "Prolećni štit", posebno protiv ruske vojne tehnike - napisao je Misjagin na fejsbuku.

U Moskvi su obratili pažnju na ovaj događaj i posavetovali Ankari da ne podstiče militarizam Ukrajine.

- Kijevski režim može preduzeti nepromišljene akcije u trci za rejtingom, što se može loše završiti - upozorio je Sergej Lavrov.

Turska aktivno sarađuje sa Ukrajinom poslednjih godina, objašnjava ruski ekspert Vladimir Avatkov.

- Ankara u toj zemlji vidi crno tržište – mogućnost kupovine tehnologije po jeftinoj ceni. A pri tome, može da proda dronove i testira ih u borbama - smatra on.

Dobar primer ovoj teoriji je dogovor o zajedničkoj proizvodnji transportnog aviona An-176. Turska se na ovaj način nada da će dobiti staru sovjetsku tehnologiju za razvoj vojno-industrijskog kompleksa. A sa druge strane, može dobro da proda svoje proizvode.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading