(VIDEO) Vrište na sav glas! JEZIVA buka UZNEMIRAVA građane: STUDENTI OTKRILI O ČEMU SE RADI!

Autor: Republika

Svet

12.04.2021

12:30

Studenti u Švedskoj, i ne samo studenti, naveče u 22.00 časa otvaraju prozore i vrište "iz petnih žila" - taj fenomen zove se "vrisak Flogsta".

Foto: Ilustracija

Studenti iz Sernanders Vaga, u Upsali, vrište svaku veče, a njihove kolege iz Lapkarsbergeta "puštaju glas" samo utorkom, dok u Lundu vrištanje počinje u 23.00 časa.

Mnogi su nagađali da je reč o nekom kultu, ali razlog je sasvim racionalan - studenti urlaju kako bi se rešili stresa, frustracija i strahova.

Taj fenomen, koji Šveđani nazivaju "vrisak Flogsta," ime je dobio prema studentskom naselju nadomak Upsale.

Prema raspostranjenoj teoriji, vrištanje je počelo u sedamdesetim ili osamdesetim godinama prošlog veka kada je grupa studenata iz Lunda pogledala dokumentarac o "iskonskom vrisku" te zaključila da će im buka pomoći u izbacivanju negativnih emocija i stresa zbog ispita.

Zbog toga se švedski fenomen najpre zvao "vrisak Delfi", a tek je naknadno postao "vrisak Flogsta.

U međuvremenu, vrištanje se proredilo, a taj neobični način samopomoći ponovo je u opticaj vratila gupa studenata u Upsali koja je htela da obori svetski rekord u vrištanju.

Tada se glasni ritual vratio u velikom stilu i do danas nije utihnuo.

Ako se nađete u Švedskoj u studentskim delovima gradova gde je ovaj fenomen i dalje način života - ne oklevajte, nego pustite svoj glas, navodi portal "Punkufer".

Komentari (0)

Loading