NEMA GEJ BRAKOVA U RUSIJI! Putin potpisao ustavni amandman i formalno ZABRANIO istopolne zajednice

Autor: Republika

Svet

12.04.2021

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ustavni amandman kojim se formalno zabranjuje istopolni brak u Rusiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Definisanje braka kao zajednice samo muškaraca i žena deo je grupe ustavnih reformi koje su Rusi izglasali 1. jula 2020. Od paketa koji podržava gotovo 78 odsto Rusa, najpoznatija odredba omogućava Putinu da se kandiduje za još dva šestogodišnja predsednička mandata i da do 2036. vlada Rusijom. U istom paketu ustavnih promena Putin je dobio doživotni imunitet od krivičnog gonjenja.

Putin je 5. aprila zvanično potpisao ustavne amandmane i dozvolio im da stupe na snagu, prenosi Index.hr.

Istopolni brakovi su već ilegalni u Rusiji, tako da nova formulacija u Ustavu to dalje utvrđuje i još više otežava istopolnim parovima da ikada dobiju priliku za ravnopravnost sa heteroseksualnim parovima.

To takođe znači da LGBT osobe neće moći da usvoje decu.

Takva odluka ne čudi u Putinovoj Rusiji, gde se homoseksualna i kvir zajednica suočava sa čestim nasiljem i diskriminacijom, a poznata zabrana „homoseksualne propagande“, koja zabranjuje distribuciju svega što se smatra pro-LGBT +, postoji od 2013.

Uoči nacionalnog glasanja o ustavnim amandmanima, za koje kritičari kažu da su namešteni, prokremljevska propagandna grupa predvođena saveznicima ruskog predsednika objavila je oglas koji prikazuje siročad koja su usvojila dva oca, a koja su ga potom obukla u haljinu i našminkala.

U oglasu se kaže: "Odlučite o budućnosti zemlje. Glasajte za promene Ustava."

U vreme glasanja, Alfonso David, predsednik Kampanje za ljudska prava, opisao je Putina kao „pretnju po svačija ljudska prava“.

- Rusija ometa svoje napade na osnovna ljudska prava i dostojanstvo LGBT + osoba dodavanjem ustavnih zabrana jednakosti u braku - rekao je on, dodajući da je Putinova propaganda bila sramotna, manipulativna i zlonamerna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading