NAPADNUT BAJDEN! Predsednik SAD saopštio je istorijsko visoki vojni budžet, a onda se dogodilo ono što nikako nije očekivao

Autor: Republika

Svet

11.04.2021

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden pokušao je da najavom budžeta SAD za vojsku, najvećim još od Drugog svetskog rata, pobere simpatije u svojoj zemlji, ali je izazvao suprotan efekat.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden na meti kritika

Američki predsednik Džo Bajden žestoko je napadnut nakon što je saopštio da će vojni budžet Sjedinjenih Američkih Država za narednu godinu, koji ide u ruke Ministarstvu odbrane, to jest Pentagonu, iznositi 715 milijardi dolara, što je čak 1,5 odsto više nego u vreme njegovog prethodnika Donalda Trampa. 

I dok je Bajden očekivao kako će mu ta odluka doneti veću podršku u prvom kvartalu mandata, budući da se i nije pokazao u najboljem svetlu nakon niza gafova i skandaloznih istupa u javnosti, dogodilo se upravo suprotno. Mnogi su predsednika napali zbog odluke da Pentagonu poveća sredstva, budući da zemlja grca zbog borbe s pandemijom koronavirusa, a ministarstvo odbrane "besomučno troši novac koji bi mogao da bude iskorišćen u zdravstvenom sistemu". 

- Ne postoji nikakvo opravdanje da se izglasa najveći budžet Pentagona još od Drugog svetskog rata, veći i od troškova tokom Korejskog i Vijetnamskog rata, pa čak veći i od vremena kada je Regan upumpavao pare u vojsku. Bajden se plaši da ne ispadne slabić - napisao je na Tviteru američki analitičar Dđozef Kirinkone. 

Odmah za njim oglasio se i profesor Robert Rič koji je naglasio da su troškovi Pentagona već ionako skandalozno visoki. 

 

 

- Pentagon svake godine troši 740 milijardi dolara, dve milijarde svakog dana, milion svakog minuta. Poslednja stvar koja nam je potrebna je veći vojni budžet - naveo je on na Tviteru. 

Reagovala je i kongresmenaka Pramila Džajapal, koja je istakla kako SAD troše više nego narednih 10 nacija zajedno. 

 

 

- Poslednja stvar koja je sada potrebna Pentagonu jeste još novca. Sada je vreme da budžet bude skresan, a ne povećan. Vreme je da se investira u ljude, a u oružje - navela je ona. 

Najveće kritike Bajden je pobrao iz svoje sopstvene demokratske stranke, iz koje je upozoreno da nije u redu da se toliko novca izdvaja za vojni budžet u trenutku kada se čitav svet bori s opakom pandemijom koronavirusa. Kritike su usledile i iz redova republikanaca. 

- Usred pandemije je krajnje neukusno povećavati budžet za vojsku kako bi profitirali proizvođači oružja, dok se pripadnici naroda u nekim zemljama bore za svaki život. To je krajnje poražavajuće - rekla je republikanka Ro Kana s kojom se složio vremešni demokrata i senator Berni Sanders i najavio istragu zbog činjenice da Amerika troši više za vojsku nego mnoge nacije zajedno, a da pritom, kako je naglasio Sanders, nimalo nije bezbednija država. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pentagon 

Pojedini kritičari Bajdenove najave za budžet za vojsku u 2022. tvrde da toliko izdvajanje za Pentagon govori u prilog činjenici kako "oružani industrijski kompleks u SAD kontroliše korumpirane vlastodršce u obe američke političke stranke", pa da je to razlog izdvajanja tolikog novca u te svrhe

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading