ERDOGAN LUPIO ŠAMAR PUTINU?! Izjava turskog predsednika da nikad neće priznati RUSKU ANEKSIJU KRIMA ozbiljno uznemirila Moskvu

Autor: Republika

Svet

11.04.2021

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se u subotu sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Istanbulu, gde mu je poručio kako će njegova zemlja zajedno sa Kijevom raditi na odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta te bivše republike SSSR, što je uznemirilo Ruse, ali i podstaklo spekualcije zbog čega je on to rekao.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, jedan od najbliskijih saveznika ruskog lidera Vladimira Putina na dalekom istoku Evrope, lupio je, kako se čini, žestok šamar svom kolegi iz Kremlja kada je u subotu tokom sastanka s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim on iskazao punu podršku "teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine", naglasivši da zvanična Ankara nikad neće priznati "rusku aneksiju Krima". 

Takve izjave turskog predsednika, zajedno sa činjenicom da je on čak tri sata razgovarao sa Zelenskim u trenutku novih zategnutih odnosa na relaciji Moskva-Kijev zbog napete situacije na istoku Ukrajine, izazvala je žestoke reakcije iz Rusije i poruke da je Krim oduvek bio ruski i da je 2014. on voljom građana otcepljen od Ukrajine. 

Pojedini analitičari, međutim, naglašavaju da Erdoganova izjava nema nikakve posledice po rusko-turske odnose jer je on samo rekao ono što je Zelenski želeo da čuje. 

- Takozvana podrška Turske Krimskoj platformi živo podseća na čuvenu scenu iz Vergilijeve "Eneide", kada posle trojanskog sveštenika želite da viknete: "Ne verujte Danajcima ni kad vam darove nose". Erdogan ima svoje spoljnopolitičke ciljeve i u njegove planove u svakom slučaju ne ulazi očuvanje Krima u kijevskoj sferi uticaja - rekao je za Sputnjik šef radne grupe za međunarodno-pravna pitanja u stalnom predstavništvu Krima pri predsedniku Rusije Aleksandar Molohov.

Prema njegovim rečima, sa takvim saveznikom kao što je Turska, Zelenskom nisu potrebni neprijatelji.

- Zloglasna Krimska platforma uz učešće Ankare brzo će se pretvoriti u bušno korito - naglasio o je Molohov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Volodimir Zelenski bio je u poseti Erdoganu u Istanbulu 

Sa svoje strane, senator iz Krimskog regiona i član Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Sergej Cekov smatra da je Erdoganov stav tvrdoglav i nerealan.

- Od višestrukog ponavljanja tog mišljenja Krim se neće vratiti u Ukrajinu... nikada. Na takozvanoj Krimskoj platformi hiljadu puta možete izgovoriti reč "alva", ali vam od toga neće biti slađe u ustima i trenutni status Krima kao sastavnog dela Rusije se neće promeniti - poručio je Cekov.

Poslanik Državne dume Ruslan Balbek je, komentarišući reči predsednika Turske, naveo da je Erdogan rekao ono što je Zelenski želeo da čuje, ali da to ne znači da će reči pratiti dela.

- Moguće je da je turski predsednik samo želeo da poruči nešto ohrabrujuće političkom žutokljuncu - rekao je Balbek oštro i podsetio da se Krim već nalazi na svom mestu – u Rusiji.

Podsetimo, Erdogan je nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Zelenskim u Istanbulu, izrazio podršku takozvanoj Krimskoj platformi. Prema njegovim rečima, Ankara podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, njen principijelni stav je nepriznavanje "aneksije" Krima. On je komentarisao i aktuelnu zategnutu situaciju na istoku Ukrajine, naglašavajući kako se nada da će eskalacija ubrzo da se reši mirnim putem.

- Nadamo se da će prekid vatre da ostane na snazi u Donbasu i da će se svi problemi rešavati kroz dijalog i zasnivati se na ugovoru potpisanom u Minsku - naglasio jeturski predsednik.

Inače, Turska je bila jedan od najvažnijih saveznika Rusije u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, ali je oduvek imala specifičan stav kada je u pitanju Ukrajinu i u vezi sa tim se nikad nije zamerala Kremlju. Naime, zvanična Ankara je uvek potencirala očuvanje teritorijalnog integriteta bivše republike SSSR kojoj je 2019. čak prodala bespilotne letelice. Sa njom je i nedavno sklopila još jedan ugovor o prodaji naoružanja, naglasivši kako "to nije usmereno ni prema jednoj trećoj zemlji". Pretpostavlja se da se mislilo na Rusiju. 

Niko od viših zvaničnika Kremlja još nije komentarisao Erdoganove izjave. 

SAD: Putin je razmestio više trupa nego 2014. 

Zapad već danima optužuje Rusku Federaciju da je na granici sa Istočnom Ukrajinom izmestila jače vojne trupe nego što ih je imala usred bratoubičlakog rata na tom prostoru 2014. Zbog toga je Vašington najavio da će u Crno more poslati dva svoja ratna broda kao upozorenje Vladimiru Putinu, koji, podsetimo, tvrdi kako je razmeštanje oružanih snaga duž ruske granica normalna, odbrambena strategija njegove zemlje "budući da se Kijev sprema na ozbiljne provokacije". 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading