Ruski MIG presreo američki avion iznad Pacifika

Autor: tanjug.rs, republika.rs

Svet

10.04.2021

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ruski borbeni avion "mig 31" presreo je američki izviđački avion RC-135 iznad Pacifika, saopštio je danas ruski Kontrolni centar nacionalne odbrane.

ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

- Radi identifikacije vazdušne mete i sprečavanja povrede ruske države granice lovac "mig 31" ruskih vazdušnih snaga podignut je u vazduh. Posada ruskog lovca identifikovala je vazdušnu metu kao strateški izviđački avion RC-135 američkih snaga i ispratila ga iznad Tihog okeana - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da se ruski avion, nakon što je ispratio stranu vojnu letjelicu sa ruske dalekoistočne državne granice, bezbedno vratio u bazu, preneo je "Sputnjik".

Isti izvor dodaje da je ruski avion postupao strogo u skladu sa međunarodnim propisima u vezi sa korišćenjem vazdušnog prostora. "Izbegnuta je povreda državne granice", navodi se u saopštenju Centra.

NATO avioni intenzivirali su izviđačke aktivnosti nedaleko od ruske granice krajem prošle godine. Moskva je upozorila da takvi redovni letovi američkih i NATO aviona predstavljaju opasnost i rizik od slučajnih eksalacija.

Komentari (0)

Loading