PRAVOSLAVLJA SE ODREKAO ZBOG KRALJICE! Izuzetan život preminulog princa Filipa, bio je nosilac ORDENA JUGOSLOVENSKE VELIKE ZVEZDE

Autor: Republika

Svet

09.04.2021

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preminuli britanski princ Filip, suprug Elizabete II, imao je izuzetno bogat život, počevši od rođenja na grčkom ostrvu Krfu i krštenja u pravoslavnoj crkvi, do venčanja i života sa britanskom kraljicom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Princ Filip iza sebe je ostavio izuzetno bogat život  

Vojvoda od Edinburga, britanski princ Filip i suprug kraljice Elizabete II, koji je preminuo u 99. godini, iza sebe je ostavio izuzetno bogat život.

Rođen je davne 1921. u vili Mon Repos na grčkom ostrvu Krfu, gde je njegov otac general Endrju služio u grčkoj armiji, a prema nekim biografijama, majka Alis ga je na svet donela na kuhinjskom stolu jer zbog brzine porođaja nije stigla da dođe do kreveta. Bio je sin jedinac budući da je imao četiri sestre.  

Iako je bio britansko-danskog porekla i čitavog života se tako izjašnjavao, oni koji su upućeni u njegovo porodično stablo tvrde da je imao i korene iz Rusije i Nemačke. Međutim, ono što je najzanimljivije jeste da je kao jednogodišnji dečak bio kršten u Grčkoj pravoslavnoj crkvi, što ga je čitavog života vezivalo za pravoslavlje. Ipak, te vere se odrekao 1947. zbog venčanja s britanskom kraljicom u sklopu tradicije koja je to nalagala. Prema nekim svedočenjima, on je ipak ostao vezan za pravoslavlje, pa je tako često, zajedno sa sinom Čarslom, posećivao Svetu goru. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kraljica Elizabeta II i princ Filip  

Kao jednogodišnje dete princ Filip je bio proteran s porodicom iz Grčke zbog skandala u koji je u vojsci bio umešan njegov otac. Grčka je tada tek izašla iz rata sa Turskom, a general Endrju je bio optužen za izdaju. 

Princ se brazovao u Francuskoj, Nemačkoj i Britaniji, a u 18. godini, 1939, priključio se britanskoj mornarici. U njoj je tokom Drugog svetskog rata služio u mediteranskim i pacifičkim flotama. Za to vreme je njegova majka pomagala Jevrejima i 1993. je posthumno proglašena "Pravednikom među narodima". Posle toga je otišla u monahinje.  

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bio je aktivni sportista, a umeo je da upravlja i avionom  

Upoznao je Elizabetu, dok je ona sa ocem, kraljem Džordžom VI, obilazila Kraljevski pomorski koledž u Dortmutu. Elizabeta se zaljubila u Filipa i počeli su da razmenjuju pisma. Ona je tada imala svega 13 godina. Sedam godina kasnije, Filip je zatražio od kralja njenu ruku, što je ovaj odobrio, ali je zvanična veridba odlagana dok Elizabeta nije napunila 21 godinu. Do marta 1947. Filip se odrekao svojih grčkih i danskih titula, usvojio prezime Mauntbaten i postao britanski državljanin.

Venčanje je obavljeno u Vestminsterskoj opatiji, a gledalo ga je 200 miliona ljudi širom sveta. Brojne ugledne zvanice su prisustvovale uživo, ali ne i Filipovi nemački rođaci, uključujući njegove tri sestre (četvrta je sa porodicom poginula u avionskoj nesreći kada je Filip imao samo 16 godina). Njih tri udale su se za nemačke prinčeve, a nakon Drugog svetskog rata u Britaniji nije bilo prihvatljivo da se nemački rođaci pozovu na venčanje. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kraljevski par sa dvoje od svoje četvoro dece

Kad je Elizabeta postala kraljica, Filip je napustio aktivnu vojnu službu, gde je došao do čina komandanta, i postao je britanski princ 1957. 

Filip i Elizabeta dobili su četvoro dece – Čarlsa, Anu, Endrua i Edvarda. Princ se povukao sa službenih dužnosti u avgustu 2017, u 96. godini. Podatak je da je od 1952. imao ukupno 22.219 zvaničnih angažmana, a poslednji je bio susret sa kraljevskim marincima.

Tokom pandemije princ Filip se izolovao sa kraljicom u Vindzoru, a zajedno su vakcinisani protiv koronavirusa u januaru ove godine. On je. međutim, imao srčane probleme, zbog čega je operisan, ali nije uspeo da se oporavi usled infekcije.  

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kraljica Elizabeta II i princ Filip 

Filip za sobom ima i niz odlikovanja. Kraljica Elizabeta mu je za 90. rođendan dala titulu Lorda-admirala, a u novembru 2017, za 70. godišnjicu braka, dodelila mu je Veliki viteški krst Kraljevskog viktorijanskog reda. Time je postao prvi Britanac nakon svog ujaka Erla Maunbatena koji ima pravo da nosi zvezde četiri viteška reda. Takođe je od 1972. nosilac Ordena jugoslovenske velike zvezde, najvećeg odlikovanja SFRJ.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading