OGROMNO MEDICINSKO POSTIGNUĆE: Prva transplantacija pluća bivšem kovid pacijentu u Japanu!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

08.04.2021

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari u Japanu danas su saopštili da su uspešno izveli prvu tansplantaciju plućnog tkiva od živog donatora pacijentu koji je imao teška oštećenja pluća od kovida-19.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Primalac, identifikovan kao žena iz zapadnog regiona Kansai, se oporavlja posle skoro 11 sati operacije koja je obavljena u sredu, saopštila je Univerzitetska bolnica Kjoto, koja je dodala da su njeni suprug i sin, donori, u stabilnog stanju, javio je AP.

Univerzitet je dodao da je ovo bila prva transplantacija pluća u istoriji od živog donatora pacijentu sa oštećenjem od kovida.

Transplantacije od donatora kod kojih je proglašena moždana smrt su retke, a živi donori su realističnija opcija za pacijente, dodaje se u saopštenju.

- Demonstrirali smo da sad imamo opciju transplantaciju pluća od živih donora. Mislim da je ovo tretman koji daje nadu pacijentima sa teškim oštećenjima pluća od kovida-19 - rekao je doktor Hiroši Date.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading