BAJDEN BIRA IZASLANIKA DA UNIŠTI PUTINOV PROJEKAT VREDAN NA MILIJARDE DOLARA! Iza kulisa u Vašingtonu kuje se opasna zavera

Autor: Republika

Svet

08.04.2021

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden rešen je da preko posebnog izaslanika utiče na obustavu projekta Severni tok 2, iako je on skoro završen i trebalo bi da krajem leta bude pušten u pogon.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin na udaru američkog predsednika Džoa Bajdena 

Američki predsednik Džo Bajden sa najbližim saradnicima u Vašingtonu kuje zaveru protiv Ruske Federacije i njenog predsednika Vladimira Putina, piše portal Politiko, otkrivajući da šef Bele kuće ubrzano radi na izboru čoveka koji bi konačno mogao da stane na put ruskom projektu izgradnje gasovoda Severni tok 2, vrednom više milijardi dolara.

Izbor specijalnog izaslanika sprovodi se iako je Severni tok gotovo potpuno završen i krajem leta bi, kako je planirano, već mogao da bude pušten u rad.        

- To se zove grubo mešanje SAD u poslove drugih zemalja - preneo je Politiko kratku izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova, koji je još samo dodao da je skandalozno da Amerika imenuje specijalnog izaslanika za temu koja se uopšte ne tiče nje.  

Inače, taj portal otkriva da se po američkim kuloarima sve više, kada je u pitanju pozicija specijalnog izaslanika za Severni tok 2, spominje ime Amosa Hokstina. U pitanju je čovek koji je već bio specijalni izaslanik i koordinator za međunarodne energetske poslove i to u vreme administracije predsednika Baraka Obame, kada je blisko sarađivao sa tadašnjim potpredsednikom SAD Džoom Bajdenom.

Njemu je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, kako ističe Politiko, navodno prošlog meseca neformalno već ponudio novu "antirusku funkciju". 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Amos Hokstin 

- Hokstin, koji je krajem prošle godine dao ostavku u Nadzornom odboru ukrajinske energetske kompanije Naftogaz, još nije prihvatio Salivanovu ponudu, a i odbio je da za medije da komentar - naveo je Politiko.

Podsetimo, projektom Severni tok 2 ruski gas bi trebalo da se doprema direktno iz Ruske Federacije u Nemačku, zaobilazeći teritoriju Ukrajine koja je dosad bila glavni posrednik za prenos tog energenta na Stari kontinent. Americi projekat smeta kako iz razloga što se zaobilazi Ukrajina, saveznik Vašingtona, tako i zbog činejnice da će Evropa manje biti zavisna od američkog gasa. Takođe, SAD su često isticale kako će Putin preko Severnog toka 2 potpuno potčiniti Evropu, pre svega Nemačku.   

Ukrajina je kriva za raspirivanje sukoba 

Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za provokativnu akciju na istoku te zemlje tokom telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Obe strane su u razgovoru izrazile zabrinutost zbog situacije u bivšoj republici SSSR koja je prethodnih dana optužila Rusiju i njenog predsednika da gomila oružane snage na granici i da se sprema na invaziju. Merkelova je zato zahtevala od Putina da smanji svoje trupe oko ukrajinske teritorije.  

 

 

      

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading