Papa Franja: Nastavak ratovanja u vreme pandemije je skandalozno

Autor:

Svet

04.04.2021

16:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo oštro je danas kritikovao nastavak ratovanja u vreme kada pandemija koronavirusa stvara socijalne i ekonomske teškoće.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Papa Franja

Papa Franja je posle uskršnje mise izgovorio tradicionalnu poslanicu "Gradu i svetu" (Urbi et orbi), poželevši sreću i radost vernicima, ali i ukazavši na bol i patnju izazvanu brojnim oružanim sukobima u svetu i drugim izvorima nasilja u Africi, Aziji, Istočnoj Evropi i na Bliskom istoku.

- Pandemija se i dalje širi, uz tešku socijalnu i ekonomsku krizu, naročito za siromašne. Uprkos tome, i ovo je skandalozno, oružani konflikti nisu okončani i vojni arsenali se povećavaju. To je skandal današnjice - rekao je papa Franja.

Apelovao je na međunarodnu zajednicu da reši problem odlaganja isporuka vakcina protiv koronavirusa i da obezbedi da doze stignu i u najsiromašnije zemlje.

- Svako, naročito najranjiviji među nama, treba da dobije pomoć i ima pravo na pristup neophodnoj nezi - kazao je papa Franja.

Opisujući vakcine kao "ključno sredstvo" u borbi protiv pandemije, papa je ukazao na potrebu postojanja "duha globalne odgovornosti" i ohrabrio države da "omoguće distribuciju vakcina, naročito najsiromašnijim zemljama".

Sat vremena ranije papa je služio uskršnju misu u Bazilici Svetog Petra, u prisustvu svega oko 200 vernika, zbog pandemije koronavirusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading