PREDSEDNIK NEMAČKE SE VANREDNO OBRATIO NACIJI I PRIZNAO: Naša zemlja je u velikoj krizi, počinili smo KARDINALNE GREŠKE, potrebna nam je pomoć

Autor: Republika

Svet

04.04.2021

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer obratio se naciji već drugi put od početka pandemije, iako je tradicija da to čini samo za Božić, priznavši da se najmoćnija članica EU nalazi u velikim problemima zbog greški koje su počinjene tokom borbe protiv KOVIDA-19.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Frank-Valter Štajnmajer

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer održao je vanredno obraćanje naciji u kom je priznao da u toj najmoćnijoj članici Evropske unije postoji velika kriza poverenja nastala tokom pandemije koronavirusa, zamolivši svoje građane da se vrate optimizmu i poverenju u sopstvene mogućnosti. 

Budimo složni, dragi sunarodnici! Pokažimo šta možemo. Nemojmo se stalno ljutiti na druge ili na one gore. Nemojmo stalno pokazivati šta nije moguće, već da je moguće – ako svako učini svoj deo - naglasio je Štajnmajer u snimljenom televizijskom obraćanju. 

To je bio drugi put od početka pandemije da se savezni predsednik obratio građanima neplaniranim televizijskim govorom, što je interesantno budući da on to čini samo za Božić. Zbog toga se mediji te zemlje preneli kako je očigledno ono što je imao da kaže veoma važno za vladu, ali i čitavu Evropu. Takođe, priznao je da su počinjene kardinalne greške kada je reč o o testiranju, vakcinisanju i digitalizaciji.

- Posle 13 meseci više ne pomaže samo pozivati se na strpljenje, razum i disciplinu. Apeli su izgubili dejstvo u ovim iscrpljujućim vremenima. Sada zemlji nisu potrebna politička i stranačka nadmetanja, već jasnoća i odlučnost. Ljudima su potrebne razumljive i pragmatične odluke kako bi imali orijentaciju, kako bi ova zemlja iz sebe mogla da izvuče maksimum - naglasio je predsednik i dodao da je pandemija pokazala slabosti Nemačke poput nastojanja da se sve reguliše, straha od rizika, te stalnog prebacivanja odgovornosti na druge.

- To treba promeniti i institucije učiniti efikasnijim za suočavanje s krizama. No sada, usred trećeg talasa pandemije, potrebno je udružiti snage - istakao je on. 

Kako je još najavio, u narednom periodu na snazi će biti stroga ograničenja.

- Demokratija se temelji na poverenju građana u njihovu državu. Postoji podela posla: "Ti, državo radiš svoj deo posla, a ja, građanin, svoj - dodao je Frank-Valter Štajnmajer i naglasio da ima razloga za optimizam budući da je vakcina protiv koronavirusa razvijena u rekordnom roku. 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading