ZVANIČNIK FAJZERA O VAKCINACIJI: Vlada neizvesnost, birokratija Evropske unije stvara veliki teret

Autor:

Svet

01.04.2021

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka farmaceutska kompanija Fajzer odredbe koje Europskoj uniji omogućuju da blokira izvoz vakcina smatra štetnima i tvrdi da je ta zabrana u administrativnom smislu "znatno" otežala distribuciju vakcina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Potpredsednik Fajzera zadužen za globalnu distribuciju Deni Hendrikse opisao je kako su spomenute odredbe, koje su uvedene u februaru, uticale na proizvodnju vakcina i unijele "nešto neizvesnosti" u slobodnu trgovinu robom, piše Tajms.

Američkoj kompaniji, koja svoje vakcine šalje u više od 70 zemalja sveta, Evropska komisija mora odobriti svaki zahtev za izvoz, a kompanija za proizvodnju iz Belgije mora Vladu te države obavestiti unapred pre transporta svake pošiljke.

- To je uzrokovalo nešto nesigurnosti i na proces stavilo znatan administrativni teret. Konačno, hteli bismo da se (radnici Fajzera) usresrede na proizvodnju i distribuciju vakcina - rekao je Hendrikse za Tajms.

Izjava Hendriksea i osuda iz Fajzera došli su nakon što je britanski premijer Boris Džonson prošle nedelje upozorio Uniju da bi britanske kompanije mogle povući svoj novac iz EU ako se pretnje o zabrani izvoza vakcina protiv kovida-19 u Britaniju obistine.

Tenzije oko vakcinacije dovele su i do toga da je Evropska agencija za lekove (EMA) u sredu Nemačkoj uputila kritiku jer je ta zemlja zbog manjeg broja smrtnih slučajeva koje su uzrokovali krvni ugrušci u mozgu privremeno onemogućila vakcinisanje osoba mlađih od 60 AstraZenekinom vakcinom protiv kovida-19, piše Dejli Mejl, prenosi Jutarnji.

Podsetimo, AstraZeneka je britansko-švedska multinacionalna farmaceutska kompanija koja je svoju vakcinu protiv kovida razvila u saradnji s engleskim Univerzitetom Oksford.

EMA je rekla da nema dokaza koji bi opravdali odluku službenog Berlina. EMA-ina analiza pokazala je da su tek 62 osobe od devet miliona i 100 hiljada osoba koje su primile AstraZenekinu vakcinu razvile ugruške u mozgu. Izvršna direktorka EMA Emer Kuk rekla je da nema dokaza da je vakcina uzrokovala pojavu ugrušaka te je da je moguće da bi neke osobe ugruške razvile nezavisno od toga jesu li se vakcinisale ili ne.

EMA se zbog spomenutog stava našla u sukobu s brojnim zemljama Unije koje su ranije ograničile ili obustavile upotrebu AstraZenekine vakcine.

Britanski naučnici su ranije utvrdili da će obustava korišćenja AstraZeneke naštetiti ugledu kompanije i dovesti do više smrtnih slučajeva jer osobe zbog toga neće hteti da se vakcinišu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading