Marin le Pen: Niko ne može da ignoriše ulogu Rusije u svetskom poretku, sankcije su istorijska greška

Autor:

Svet

01.04.2021

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider francuske desničarske partije Nacionalni front Marin le Pen izjavila je da stav Evropske unije i antiruske sankcije predstavljaju istorijsku i geopolitičku grešku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marin Le Pen

- Lideri EU nisu shvatili značenje previranja istorije, oni su i dalje zaleđeni u Hladnom ratu sa stavovima koji su isključivo usmereni ka Sjedinjenim Američkim Državama i njihovom oružanom krilu – NATO-u - rekla je Le Penova u intervjuu za Komsomoljsku pravdu 1. aprila, prenosi Sputnjik.

Francuska političarka je dodala da su odnosi sa Rusijom važni i neophodni. Prema njenom mišljenju, niko ne može da ignoriše ulogu i mesto Rusije u svetskom poretku.

- Ona zauzima važno mesto i ostaje vodeći glas u multipolarnom svetu, glas koji reguliše međunarodne odnose i geopolitiku - istakla je Le Penova.

Odnosi Moskve i Brisela pogoršali su se 2014. godine. Evropska unija uvela je tada sankcije Rusiji, optuživši je da je odgovorna za situaciju u Ukrajini i izrazivši nezadovoljstvo zbog ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Restriktivne mere su nekoliko puta proširivane i produžavane. Obustavljeni su pregovori o bezviznom režimu i novom osnovnom sporazumu o saradnji, uvedena je zabrana ulaska u zemlje EU službenicima iz Rusije, a njihova imovina je zamrznuta. Takođe su uvedene komercijalne, finansijske i vojne restriktivne mere. Kao odgovor na to, Rusija je uvela zabranu uvoza niza prehrambenih proizvoda iz zemalja EU.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading