PALA U VODU JOŠ JEDNA ZABLUDA: Ne, ne formira se savez Rusije i Kine

Autor:

Svet

30.03.2021

06:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika objavljen je članak koji bi čitaoce mogao navesti na pogrešan zaključak da se formira savez Rusije i Kine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vojska Kine

Ovaj zaključak, koji je portal raskrinkavanje.ba ocenio kao klikbejt i grešku, bazira se na tvitu senatora Alekseja Puškova koji je komentarisao izjavu američkog državnog sekretara Enotnija Blinkena.

Međutim, izjava Puškova predstavlja njegovo lično mišljenje, a ne kako je to napisano u originalnom tekstu najavu saveza Rusije i Kine od "koga Amerika drhi".

Šta su činjenice?

Krenimo redom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken dao je intervju novinarki CNN Dani Baš u kome je doslovce rekao:

- Dana, ne bih to pojednostavljivao i sveo na jednu etiketu. U odnosima postoje jasni i sve više suparnicki aspekti. Sigurno postoje i takmicarski. Ipak postoje i ŠaspektiĆ saradnje. No, ono što im je zajednicko je potreba da se Kini pristupi sa pozicije snage, bilo da se radi o suparnickim, konkurentskim, ili ŠaspektimaĆ saradnje. I to je veliki dio razloga što sam bio u Aziji prošle sedmice, u Japanu i Koreji, i veliki dio razloga što sam ove sedmice ovdje u Evropi, u NATO-u i EU. Bitno je da budemo sigurni da kada pristupimo Kini, jedan od najvecih izvora naše snage - naši savezi, naša partnerstva - kada pristupimo izazovima koje Kina predstavlja zajedno, da cemo biti mnogo ucinkovitiji noseci se sa njima. 

Komentarišući ovu izjavu, Puškov je na tviteru napisao da Blinkenove izjave nece uplašiti zvanicni Peking, već da takva retorika može "pogurati Kinu u savez sa Rusijom".

Dakle, ruski senator izneo je svoje mišljenje a ne činjeničnu tvrdnju o stvaranju saveza Rusije i Kine.

***

Senator Aleksej Puškov prokomentarisao je izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o konfrontaciji Vašingtona sa Pekingom, piše RIA Novosti.

Ranije je Blinken na pitanje da li je Kina “najveći protivnik Sjedinjenih Država” odgovorio da postoje aspekti konfrontacije u konkurentskim odnosima dve zemlje. On je dodao da će Vašington graditi odnose sa Kinom iz pozicije sile, prenose Novosti.

Blinken neće uplašiti Peking, već će postati još oprezniji i poguraće ih ka savezu sa Moskvom – rekao je Puškov.

Senator je dodao da tim u Vašingtonu razmišlja “u starim kategorijama 20. veka”, jer, prema njegovom mišljenju, Sjedinjene Države neće moći da se nose sa “sve moćnijom Kinom”.

Ranije je EU na spisak sankcija stavila četvoricu kineskih državljana i jednu organizaciju zbog optužbi za kršenje ljudskih prava. Kasnije su i Sjedinjene Države, Kanada i Velika Britanija najavile uvođenje ograničenja protiv Pekinga. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je uvođenjem sankcija protiv EU, Velike Britanije, a takođe i protiv pojedinaca i organizacija u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading