AMERIKA ZAHTEVA DETALJNU PROVERU IZVEŠTAJA SZO: Utvrdićemo da li je istraga o koroni bila nezavisna i tehnički ispravna

Autor: Tanjug, Republika

Svet

29.03.2021

21:53

Bela kuća je danas saopštila da će niz američkih eksperata detaljno pregledati izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu koronavirusa, a posebno će obratiti pažnju da li je istraga sprovedena nezavisno i tehnički prihvatljivo.

Tanjug/AP
Džen Psaki

- Jasno smo najavili da ćemo se fokusirati da utvrdimo da li je istraga bila nezavisna i tehnički ispravna, a kada pregledamo u potpunosti izveštaj procenićemo koji će nam biti naredni koraci - izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki, prenosi Rojters.

U zajedničkoj studiji SZO i Kine o poreklu kovida 19 navedeno je da je prenos virusa sa slepih miševa na ljude preko druge životinje najverovatniji scenario nastanka bolesti, kao i da je propust u laboratoriji malo verovatan uzrok, preneo je ranije AP delove iz nacrta dokumenta u koji je imao uvid.

Još nije poznato da li će izveštaj možda biti izmenjen pre objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, navodi Rojters.

Objavljivanje izveštaja je više puta odlagano, a jedan zvaničnik SZO je krajem prošle nedelje izrazio očekivanje da će dokument biti spreman za objavljivanje u narednih nekoliko dana.

Komentari (0)

Loading