SKINULI MASKE I POOTVARALI RADNJE I KAFIĆE, A IMAJU SVE MANJE ZARAŽENIH! Bajden pobesneo: ONI SU NEANDERTALCI

Autor: Republika

Svet

28.03.2021

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka savezna država Teksas, čiji je guverner Greg Abot pre 17 dana ukinuo sve epidemiološke mere u borbi protiv koronavirusa, beleži stalni pad broja novih slučajeva zaraze, ali je uprkos tome predsednik SAD Džo Bajden žestoko iskritikovao takvu politiku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Širom Teksasa već su održani i mnogobrojni koncerti    

Američka država Teksas, čiji je guverner Greg Abot pre 17 dana proglasio da širom zemlje prestaju da važe sve epidemiološke mere uvedene zbog pandemije koronavirusa, pa čak i obavezno nošenje zaštitnih maski, svakodnevno beleži stalni pad broja zaraženih.

Naime, prema najnovijim podacima u Teksasu je zabeležen stepen od svega 5,27 odsto zaražavanja na nedeljnom nivou, što je najmanja vrednost od početka pandemije. U konkretnim brojkama to znači da je u poslednjih sedam dana u toj američkoj državi registrovano 2.292 nova slučaja zaraze KOVIDOM-19, što je za čak 500 manje od proseka prethodne nedelje. Takođe, broj hospitalizovanih slučajeva iznosi 3.308, što je, takođe, daleko manje nego prethodnih dana.  

- Teksas je sad dostigao najniži nivo zaraženih otkad beležimo ove podatke.I broj hospitalizovanih je najniži od 3. oktobra prošle godine. Takođe, nastavili smo s aktivnom vakcinacijom onako kako smo i planirali. Sve nam ide po planu - napisao je na Tviteru oduševljeni Abot, poznati republikanac koji se objavom o otvaranju svih biznisa i skidanju maski žestoko zamerio predsedniku SAD Džou Bajdenu

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Guverner Greg Abot 

Šef Bele kuće tada je za Abotove odluke rekao kako su prozvod neandertalskog načina razmišljanja, naglasivši i da će "otvaranje zemlje biti ogromna greška". 

- Nadam se da su dosad svi uvideli da ove maske prave razliku. Na pragu smo da u osnovi promenimo prirodu ove bolesti. Najmanje što nam sada treba je neandertalsko razmišljanje poput onog "sve je u redu, skinite maske". To je još veoma važno - poručio je Bajden na konferenciji za medije, pozvavši još jednom građane širom Sjedinjenih Država, nevezano za pojedinačne zemlje, da nastave da nose maske i drže socijalnu distancu

Tragom Abota je, ipak, uprkos Bajdenovim porukama, krenuo i guverner Misisipija Tejt Rivs, odgovorivši predsedniku da će njegova zemlja samostalno doneti odluku o prestanku nošenja maski na osnovu mišljenja eksperata, a ne njegovog. 

- Građani Misisipija će sami odlučiti kako da se zaštite neandertalskim razmišljanjem - napisao je Rivs na Tviteru.             

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden 

Zbog kontroverznih Bajdenovih izjava morala je da reaguje njegova portparolka Džejn Psaki, koja je istakla da je on izraz "neandertalski" upotrebio u trenucima besa i da zasigurno nije želeo da uvredi guvernere.

- Verujem da su predsednikove izjave odraz frustracije i ogorčenja, što ima i većina Amerikanac, zbog gubitka na desetine hiljada naših građana. Veliki ulog je u igri - naglasila je Psakijeva. 

Inače, uprkos oslobađanja od obaveza nošenja maski u Teksasu, građanima je prepušteno da sami odluče da li će nastaviti da se štite na taj način ili će funkcionisati potpuno slobodno. Međutim, širom zemlje već su organizovani brojni koncerti i festivali na otvorenom gde je većina ljudi bila bez maski. U Teksasu je protiv koronavirusa dosad vakcinisano skoro 60 odsto stanovnika.     

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading