ŠIRI SE NOVI BIZARNI KULT! Vođa je misteriozni umetnik sa 17 ožiljaka u obliku slova "V"

Autor:

Svet

28.03.2021

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojavila se nova, brzo rastuća onlajn mreža namenjena pristalicama QAnona, desničarskog kulta koji zagovara teorije zavere, a misteriozni pojedinac iza nje je umetnik iz Berlina sa istorijom manipulacije na društvenim mrežama, tvrdi ugledna antirasistička grupa.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Sebastijan Vinik, kontroverzni umetnik na čelu novog kulta

Otkako je Donald Tramp napustio Belu kuću, stanje u onlajn zajednici QAnona je počelo da se menja, jer je stvarnost počela da pristiže njihove teorije zavere – poput one da je bivši predsednik izabran da porazi "pedofile koji obožavaju Satanu".

To bi moglo da objasni zašto se značajan broj pristalica grupe okrenuo novoj desničarskoj mreži, koja se uglavnom nalazi na aplikaciji “Telegram”, koja se brzo širi u Velikoj Britaniji i svetom i ove godine je prikupila preko milion pretplatnika, navodi “Gardijan”.

Nova mreža se zove “Sabmajk netvork” a, poput QAnona, i ovo je zamršena teorija zavere koja sadrži fantastične elemente i predvodi je misteriozna figura. Otkako se saznalo za ovo, pojavile su se spekulacije ko bi to mogao biti. Osoba koja je objavila post kao “Q” nikad nije pozitivno identifikovana, ukazuje “Gardijan”.

Ove nedelje će britanska antifašistička grupa “Nada, ne mržnja” razotkriti lidera “Sabmajka”, za kojeg tvrdi da je 45-godišnji nemački prodavac umetnina Sebastijan Vinik. Navodi se da Vinik – koji nije odgovarao na pozive novinara “Observera” – ima istoriju stvaranja teorija zavere onlajn i čak je autor knjige iz 2011. “Stvarni lažnjak” (RealFake).

Iz grupe “Nada, ne mržnja” kažu da je brzina kojom “Sabmajk” raste upozorenje na prilike za manipulaciju koje postoje na društvenim mrežama, posebno neregulisanim platformama poput “Telegrama”.

- Njegov uspeh u razvoju tako velike publike je podsetnik da će QAnonski šablon anonimne onlajn manipulcije nastaviti da predstavlja pretnju u narednim godinama – rekao je Gregori Dejvis iz organizacije.
 

 


Od 21. decembra prošle godine, kad je “Sabmajk” navodno “probuđen”, niklo je više od 136 kanala na engleskom, nemačkom, japanskom, korejskom i italijanskom jeziku, a dnevno pristižu desetine hiljada pristalica.

Većina sadržaja je dizajnirana da se umile sledbenicima QAnona – skepticizam vezan za maske protiv kovida, teorije zavere o vakcinama i lažni navodi da su američki predsednički izbori 2020. ukradeni kako bi Donald Tramp izgubio.

Deo je osmišljen da aktivno regrutuje Britance – jedan kanal, Britanska patriotska partija, koristi isti brend kao antimuslimanska grupa “Britanija na prvom mestu” i objavljuje postove o gradonačelniku Londona Sadiku Kanu. Drugi kanali su London post, Liverpul tajms, kao i Veliko buđenje UK, što je referenca na dobro poznato predviđanje QAnona o danu kad će Tramp ustati protiv svojih liberalnih neprijatelja.

Među tragovima korišćenim da se identifikuje Vinik su postovi u kojima stoji da se “mesija Sabmajka” može identifikovati putem specifičnih obeležja na telu. Jedan post tvrdi da on treba da ima “17 ožiljaka u obliku slova V” na ruci, što je posledica “proročke ceremonije koju je imao u 24. godini”.

 

 

Grupa “Nada” je pronašla sad već obrisani deo Vinikovog sajta u kojem se pominje umetnička izložba 1999. u kojoj je, kad je imao 24 godine, isecao rane u obliku slova V na svojoj ruci 16 dana zaredom. Ima i pokušaja da se “Sabmajk” poveže sa Trampom, uključujući klip u kojem su spojeni trenuci kad je bivši predsednik izgovarao “17”, sa fotošopiranom slikom Trampa i pamfleta “Sabmajka” u džepu.

Prema istrazi grupe, Vinik je stvorio niz lažnih identiteta kako bi promovisao svoju umetničku karijeru. Grupa takođe ističe da je njegova stranica na “Vikipediji” na nemačkom jeziku obrisana najmanje četiri puta, a poslednji put u januaru.

Na "Vikimediji" se navodi da je Sebastijan Vinik rođen 1975, da ima nemačko državljanstvo i da je studirao na Filmskoj akademiji u Berlinu. Takođe se navodi da su mu pseudonimi "B1EN1EK" i "Gospodin Dvolični" i da je po zanimanju filmski režiser i scenarista. Na profilu na "Tviteru" navodi se da je umetnik i da živi u Berlinu.

Lista Vinikovih naloga poslata je na platforme – uključujući “Telegram” – sa pozivom da ih sklone zbog “neautentične i koordinisane manipulacije”. Iz “Telegrama” još nisu komentarisali slučaj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading