IZVINILA SE KATOLIČKA CRKVA! Monstrumi silovali i iživljavali se nad više od 250.000 dece, a među njima su bile i bebe od svega devet meseci

Autor: Republika

Svet

27.03.2021

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stravična zlostavljanja, koja su uključivala silovanja, pa i smeštanja dece u mentalne ustanove gde su mučena elektrošokovima, otkrila je kraljevska komisija na inicijativu premijerke Novog Zelanda Džasinde Ardern.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Katolička crkva Novog Zelanda izvinila se žrtvama zlostavljanja unutar verskih zajednica nakon objave izveštaja da je od 1960. do početka dvehiljaditih po mnogobrojnim ustanovama za staranje o maloletnicima zverski mučeno i maltretirano gotovo 250.000 dece, među kojima su čak i devetomesečne bebe

Izvinjenje je izneto pred kraljevskom komisijom, a crkva navela i kako je potrebno menjati i mehanizme unutar te zajednice, kao i kulturu koja je ta zlostavljanja i omogućila.

- Danas, uviđajući važnost ovoga trenutka, ja vam se izvinjavam, u ime biskupa i duhovnih vođa Katoličke crkve Novog Zelanda. Izvinjavam vam se u ime svih onih biskupa i duhovnih vođa koji su nam prethodili. Nema opravdanja za njihove postupke, kao ni za naše, koji su vam naneli zlo - rekao je kardinal Velingtona Džon Dju, koji je i predsednik Biskupske konferencije Novog Zelanda.

Njegove izjave deo su svedočenja u sklopu istrage kraljevske komisije kojom se žele razrešiti istorijske i sadašnje optužbe za zlostavljanje. Podsetimo, njeno formiranje 2018. inicirala je premijerka Džasinda Ardern, smatrajući da se ta zemlja mora suočiti s mračnim poglavljem svoje istorije, a zadatak komisije kasnije je proširen i na istragu zlostavljanja u crkvi i drugim verskim ustanovama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džasinda Ardern, premijerka Novog Zelanda 

Nije bilo potrebno mnogo da na svetlost dana isplivaju najmonstruoznija zlodela visokih crkvenih velikodostojnika koji su, kako se ispostavilo, svoje žrtve godinama mučili na najstrašnije načine. Kako je utvrdila komisija, žrtve su bile i silovane i mučene elektrošokovima, budući da su mnoge strpane u ustanove za mentalne bolesti.  

Komisija bi svoje preporuke trebalo da iznese kasnije ove godine, a reč je o jednoj od najdužih i najsloženijih istraga u istoriji Novog Zelanda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading