SUDSKI PROCES TEŽAK 1,6 MILIJARDI DOLARA! Dominion tužio Foks Njuz zbog tvrdnji da je namestio izbore u Americi!

Autor: Republika

Vesti

27.03.2021

06:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija koja prodaje mašine za elektronsko glasanje "Dominion sistemi za glasanje" tužila je za klevetu televiziju Foks njuz, tražeći odštetu od 1,6 milijardi dolara jer je, kako navodi, taj kablovski gigant lažno tvrdio da je kompanija učestvovala u "nameštanju" izbora 2020 u Americi, kako bi povećala gledanost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tužba je deo pravnih koraka koje preduzimaju ta kompanija i druge firme i pojedinci koji su bili meta tvrdnji tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih saradnika, nakon što je Tramp izgubio izbore od Džoa Bajdena.

"Dominion" tvrdi da je Foks njuz, koji je prenosio tvrdnje da je ta kompanija menjala glasove, "prodao lažnu priču o izbornoj prevari zarad sopstvenih komercijalnih interesa i naneo ozbiljnu štetu ''Dominionu'' u tom procesu", navodi se u tužbi u koju je uvid imao Asošijeted pres.


Pojedini novinari Foks njuza su dali veliki publicitet tvrdnjama da je "Dominion" menjao glasove preko softvera u svojim mašinama koji su napravljeni u Venecueli, da bi se izbori namestili u korist bivšeg predsednika Uga Čavesa, navodi Glas Amerike.

"Dominion" je u tužbi naveo da je više puta pokušao da razjasni situaciju i demantuje lažne tvrdnje, ali da ga je Foks njuz ignorisao.

Pre tužbe koju je podneo "Dominion", Foks njuz je već podneo četiri pravna zahteva da se odbace druge tužbe koje se odnose na rad te medijske kuće za vreme izbora.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading