BAJDEN POZVAO PUTINA I ĐINPINGA? Predsednik SAD organizuje pregovore o klimatskim promenama

Autor: Republika

Svet

26.03.2021

19:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD su pozvale lidere Kine i Rusije da učestvuju na globalnom samitu o klimatskim promenama u aprilu, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden.

RepublikaFoto: Tanjug
Džozef Bajden

Bajden  je rekao novinarima da još nije razgovarao sa kineskom predsednikom Si Ðinpingom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o tome, ali da "znaju da su pozvani", prenosi Glas Amerike (VOA).

Bajden planira globalni klimatski samit za Dan planete Zemlje, 22. aprila, što je deo njegove inicijative da klimatske promene podigne na nivo jednog od najvećih prioriteta američke vlade

Očekuje se da samit bude virtuelan, zbog restrikcija zbog pandemije.


Klimatske promene su jedna oblast u kojoj američki zvaničnici veruju da mogu da sarađuju sa Kinom i Rusijom, uprkos različitim stavovima o brojnim drugim pitanjima.

Bajden, koji je govorio u Beloj kući pred polazak za Delaver, gde će provesti vikend u svojoj kući, takođe je rekao da je upravo razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i nagovestio da je tema razgovora takođe bio klimatski samit.

Klima je bila i tema o kojoj je Bajden u četvrtak razgovarao sa evropskim liderima na virtuelnom samitu Evropskog saveta.

Očekuje se da će Bajdenova administracija do samita saopštiti koji je cilj odredila u smanjenju emisije ugljenika, navodi VOA.

Na samit je pozvano 40 zemalja, od kojih su neke teško pogođene klimatskim promenima, neke uspešno ostvaruju klimatske ciljeve, a neke zaostaju u tome.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading