ANGELA PUKLA!

Autor:

Svet

20.11.2017

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se na ivici političkog ponora nakon neuspeha u formiranju vlade, skoro dva meseca posle parlamentarnih izbora održanih 24. septembra, što je moćnu evropsku državu dovelo do najveće krizi još od Drugog svetskog rata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Ogroman udarac za Berlin desio se kad su propali pregovori konzervativnog bloka Merkelove sa Zelenima i Slobodnom demokratskom partijom (FDP) Kristijana Lindnera, koja je odustala od dogovora zbog "nepremostivih razlika". Gvozdenoj Ledi je sad na stolu nekoliko opcija, od manjinske vlade do novih izbora, međutim, nijedna varijanta, ocenjuju analitičari, neće biti dobra po nju.

Kristijan Lindner (FDP): Ne plašim se novih izbora

- Ponovno glasanje bilo bi bez presedana u posleratnoj istoriji Nemačke. Taj neuspeh može da izazove najgoru političku krizu u toj državi posle više decenija jer Socijaldemokratska partija Martina Šulca namerava da pređe u opoziciju - ističu mediji, dok Dojče vele (DV) ocenjuje da je najizglednija opcija raspisivanje izbora.

Angelinim neuspehom najzadovoljniji su desničari AfD jer im ide naruku raspisivanje novih izbora

- Razgovori su trajali više od mesec dana, ali su stranke omanule. Lindnerovi saradnici su Merkelovoj prebacili da loše vodi konsultacije i da je htela da nastavi saradnju sa socijaldemokratama. Ona je, s druge strane, tvrdila da je u dogovorima mnogo postignuto, a realnost je da nije tako - podvlači DV.

Spor u konsultacijama nastao je oko pitanja poreza, ali i imigrantskih i klimatskih pitanja.

- Postojale su prepreke koje su dovele u pitanje kompromise - rekao je lider FDP, a njegovi zvaničnici poručili su da se ne plaše novih izbora.

Nemački listovi dodatno su pojasnili gde je došlo do razilaženja u pregovorima.

- Lindner je tražio smanjenje poreza, dok su Zeleni insistirali da se izbeglicama dozvoli da im se pridruže članovi porodice - preneli su mediji.

Merkelova se juče sastala s nemačkim predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom kako bi ga obavestila da nije uspela da formira vladu, što je ocenjeno kao njeno odustajanje od manjinske vlade, s obzirom na to da Štajnmajer ima ovlašćenje da sazove nove izbore.

- Postaraću se da ovom državom dobro upravljam u teškim nedeljama pred nama - rekla je optimistično Merkelova, kojoj se do juče smešio četvrti kancelarski mandat.

U čitavoj zbrci najzadovoljniji su bili desničari Alternative za Nemačku (AfD). Naime, njima naruku ide raspisivanje novih izbora nakon velikog uspeha na prethodnom glasanju u septembru.

- Merkelova je kiksnula - tvitovao je zadovoljno zvaničnik AfD Beatriks von Storh.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading