NIŠTA OD KAFE I PIVA AKO SE NISTE VAKCINISALI! Boris Džonson zaprepastio građane novim ograničenjima zbog korone

Autor: Republika

Svet

25.03.2021

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski premijer Boris Džonson zapretio je svojim građanima da neće moći da učestvuju u društvenim zbivanjima i ispijaju pića na javnim mestima ako ne prime vakcinu protiv korone.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson za oštre mere protiv antivakcinaša 

Britanski premijer Boris Džonson rešio je da ozbiljno stane na put antivakcinašima i zapretio svim građanima da će im biti onemogućeno da konzumiraju alkoholna pića i kafe ukoliko ne budu primili svoju dozu cepiva.  

Naime, Džonson je rešio da uvede još strože mere u svojoj zemlji, budući da mnogi građani odbijaju da se vakcinišu, i krene tragom Izraela koji je uveo pravilo da u kafićima, restoranima i pabovima smeju da sede samo pelcovani.  

Ta mera još nije zvanično usvojena u Britaniji, ali je već izazvala ogromno nezadovoljstvo građana koji to smatraju ugrožavanjem ličnog prava na izbor.

- Pre godinu dana bi ovakve ideje bile na nivou teorije zavere, a danas mozda i realnost. Uf, nema ništa dok svi ne izađemo na ulice il dok cela ova priča ne pukne ko balon od sapunice - glasi samo jedan od mnogobrojnih komentara u kom se aludira na mogućnost organizacije novih protesta protiv mera donesenih u sklopu borbe s pandemijom koronavirusa. 

Drugi su, pak, mnogo besmisleniji. 

- Pa ako su se drugi vakcinisali, a ja nisam, čemu onda frka? Kako nisu zaštićeni? Ili šta? - napisao je drugi korisnik društvenih mreža. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson se vakcinisao za primer građanima 

Inače, Džonson je svoju dozu astrazeneke primio 19. marta, nadajući se da će time dati primer svojim sunarodnicima. Međutim, ubrzo je shvatio da su za mnoge potrebnije oštrije mere kako bi razumeli koliki je značaj vakcinacije.

Na snagu bi mogle da stupe takozvane kovid potvrde uz pomoć kojih bi moglo da se zaključi da li se osoba vakcinisala protiv KOVIDA-19. Ali važno je da bi vlasnici pabova i kafića sami mogli da odlučuju da li će samo tako puštati ljude u svoje lokale - objasnio je Džonson navodeći da samim tim ta mera nije ugrožavajuća ni za koga i da nudi slobodu izbora. 

Astrazeneka je efikasna 76 odsto 

Britansko-švedksa kompanija "Astrazeneka" saopštila je da je njena vakcina protiv KOVID-19 bila 76 odsto efikasna u sprečavanju simptomatskih oblika bolesti. To je pokazala nova analiza glavnog američkog ispitivanja, što je malo niže od nivoa najavljenog ranije ove nedelje u izveštaju koji je kritikovan zbog korišćenja zastarelih informacija.
Podsetimo, američki zdravstveni službenici javno su zamerali proizvođaču lekova što nije koristio najnovije informacije kada je u ponedeljak objavio privremenu analizu u kojoj se navodi da je vakcina efikasna za 79 odsto.

I pored toga, ni vlasnici ugostiteljskih objekata nisu najzadovoljniji predlogom premijera. 

Mislim da nije u redu da mi kao vlasnici pabova moramo da odlučujemo ko će ući u naš lokal. To bi značilo da bismo morali da zaposlimo nekoga ko će na ulazu u lokal proveravati ko ima, a ko nema kovid-potvrdu. To bi bio još jedan šlag na tortu - rekao je jedan vlasnik paba za britanske medije, koji otkrivaju da je od početka pandemije koronavirusa širom Britanije zatvoreno čak 2.000 pabova. 

 

  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading