KINEZI ZAPRETILI AMERIKANCIMA: Pogledajte mapu sveta - ako nas iznervirate, teško ćete izaći na kraj

Autor:

Svet

24.03.2021

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je članice alijanse "Pet očiju" da uđu u 21. vek i prestanu da posmatraju Peking kao dinastiju Đing, nakon što su zemlje tog saveza optužile Kinu za kršenje ljudskih prava.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kineska vojska 

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Sua Čunjing pozvala je na konferenciji za štampu države saveza „Pet očiju“ (Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Veliku Britaniju i SAD) da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine. 

Sua je rekla da članice saveza treba da pređu u 21. vek i shvate da se današnja Kina veoma razlikuje od dinastije Đing. Ona je navela da ovih pet država podsećaju na savez osam država koji je napao i opljačkao severnu Kinu 1900. godine.

- Kina sada nije Kina od pre 120 godina. Kinezi nisu razdražljivi, ali ako ih neko iritira, teško će izaći na kraj sa njima - naglasila je.

Dovodeći u pitanje legitimitet ovih država da prozivaju Kinu zbog navodnih kršenja ljudskih prava, portparolka je izjavila da Ujedinjene nacije imaju više od 190 država članica i nekoliko saveza poput "Pet očiju" ne mogu predstavljati međunarodnu zajednicu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Demonstracija moći

Dodala je i da je podrška kritikama Kine oskudna, prenosi RT.

- Samo pogledajte mapu sveta i znaćete da Kina ima prijatelje širom sveta. O čemu da brinemo? - istakla je ona.

Njeni komentari usledili su nakon što su mnoge zapadne države kritikovale kineske izveštaje o ljudskim pravima i uvele sankcije protiv zvaničnika umešanih u navodne kršenja prava u Sinđijangu. U utorak su Australija i Novi Zeland u zajedničkoj izjavi pozdravili odluku SAD, EU, Kanade i Velike Britanije da uvedu sankcije visokim kineskim zvaničnicima.

Peking negira optužbe i poziva Zapad da prestane da se meša u kineske unutrašnje stvari.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Blue Star

25.03.2021 06:45

"Jaki" su kinezi!Tolika su sila da ne smeju ni Tajvan da dirnu!O USA da ne govorimo!