Američki sekretar: Čak i dok radimo sa Rusijom na unapređivanju naših interesa tražićemo da objasne svoje nepromišljene i NEPRIJATELJSKE postupke

Autor: Tanjug, Republika

Svet

24.03.2021

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapad mora da se angažuje sa Rusijom radi promovisanja zajedničkih interesa, ali da ostane vrlo pronicljiv, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken na prvom sastanku Bajdenove administracije sa NATO.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Entoni Blinken i Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da nastavi dijalog preko saveta koji se nije sastao već dve godine, tvrdeći da čak i tešku vezu treba održavati kako bi se smanjili rizici, preneo je Rojters.

- Dijalog je važan. Naročito kada su teška vremena kakva su sada, važno je da sednete i razgovarate, takođe, o teškim pitanjima - rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka u Briselu.

Blinken, prvi visoki američki zvaničnik koji je posetio NATO otkako je Bajden stupio na funkciju u januaru, šarmirao je saveznike pomirljivim tonom, posle četiri godine nakon što je bivši američki predsednik Dnald Tramp zapadnu vojnu alijansu prikazao kao zastarelu i kritikovao njene članice jer premalo troše na odbranu.

Blinken je pozvao na čvrst, zajednički stav o Rusiji.

- Na kraju, mislim da je ono čemu možemo da se nadamo jeste da imamo odnos sa Rusijom koji je barem predvidljiv i stabilan - rekao je on na konferenciji za novinare u Briselu.

- Čak i dok radimo sa Rusijom na unapređivanju naših interesa i unapređenje interesa saveza, takođe ćemo tražiti od Rusije da javno objasni svoje nepromišljene i neprijateljske postupke - istakao je Blinken.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading