SPREJ ZA NOS PROTIV KORONE U PRODAJI VEĆ NA LETO! Ove zemlje odobrile su proizvodnju!

Autor: Republika

Svet

24.03.2021

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael i Novi Zeland izdali su privremeno odobrenje za prodaju spreja za nos s oksidom kiseonika (NONS) koji bi mogao da pomogne u sprečavanju prenosa korona virusa.

RepublikaFoto: youtube.com/Mayo Clinic
Foto: Ilustracija

Proizvodnja spreja pod nazivom "Enovid" počela je u Izraelu i očekuje se da bi se proizvod mogao naći u prodaji već na leto.


Na Novom Zelandu je ovaj sprej za nos registrovan uz odobrenje novozelandske regulatorne agencije, Uprave za sigurnost lekova i medicinskih proizvoda, što daje mogućnost da se odmah distribuira i prodaje bez recepta.

NONS bi korisnike trebalo da zaštititi od virusa koji u organizam ulaze kroz gornje disajne putove. Međutim, novozelandsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da još nije odobrilo proizvod za upotrebu kao antivirusni sprej za nos. Odobrenje na koje se poziva fabrika ne zadovoljava klasični postupak podnošenja zahteva ili odobrenja, tvrde nadležni.

Prošle nedelje su objavljeni rezultati kliničkih ispitivanja koji pokazuju da je NONS efikasan antivirusni lek koji bi mogao da speči prenos kovida-19, da skrati trajanje bolesti i ublaži ozbiljnost simptoma kod već zaraženih pacijenata. Formula oksida kiseonika za upotrebu kod ljudi osmišljena je tako da uništi viruse u gornjim disajnim putevima, sprečavajući ih da se inkubiraju i prošire na pluća.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading