Bajden poziva na zabranu pušaka u SAD: Dodatna ograničenja oružja nakon pucnjave u Koloradu

Autor:

Svet

24.03.2021

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Džo Bajden pozvao je u utorak Kongres da "odmah" donese zakon kojim se proširuju provere prošlosti kupovine oružja nakon što je u masovnoj pucnjavi u supermarketu u Koloradu ubijeno 10 ljudi, dodajući da bi zakonodavci "u tom procesu takođe trebali zabraniti napadno oružje".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

- Ne treba da čekam još minut ili sat vremena da preduzimam zdravorazumske korake koji će spasiti živote u budućnosti - rekao je Bajden.

Bajden je pozvao Senat da usvoji par zakona koje je odobrio Predstavnički dom ovog meseca, a kojima se proširuju provere pozadine oružja na prodaju oružja između privatnih strana i zatvara rupu koja omogućava da se prodaja oružja nastavi ako provera pozadine ne bude završena za tri dana.

Takođe je pozvao Kongres da zabrani napad na oružje i časopise velikog kapaciteta, dodatke koji strelcima omogućavaju da ispaljuju desetine metaka municije bez ponovnog punjenja.

Ali demokrate verovatno ne bi imale 60 glasova potrebnih da bi zakoni prevazišli neizbežni problem republikanaca, koji zakonodavstvo o kontroli oružja već dugo doživljavaju kao napad na Drugi amandman.

Bajdenova izjava usledila je nakon izjave bivšeg predsednika Baraka Obame u utorak, koji je osudio "kukavne političare" i "lobistički lobi" zbog protivljenja predlozima da se ograniči pristup oružju.

Bivši predsednik Barak Obama takođe je u utorak pozvao na akciju protiv nasilja nad oružjem, osuđujući "kukavne političare" i "lobi za oružje" zbog protivljenja predlozima da se ograniči pristup oružju.

- Davno je prošlo vreme da to čine oni koji imaju moć da se bore protiv ove epidemije oružanog oružja - rekao je Obama u izjavi.

KLjUČNA POZADINA


Primedbe su usledile dok je Senatski komitet za pravosuđe raspravljao o nasilju iz oružja, dan nakon što su policajac i još devet osoba u dobi od 20 do 65 godina umrli u pucnjavi u supermarketu u mestu Boulder u državi Kolorado.

Sudski dokumenti u utorak kažu da je uhapšeni u pucnjavi 21-godišnji Ahmad Al Alivi Alisa kupio pušku korišćenu u napadu manje od nedelju dana ranije, ali da je ostalo nejasno odakle. Alisa je uhapšen u ponedeljak u supermarketu King Sopers i optužen je za 10 tačaka prvostepenog ubistva. Bajden je naredio da se zastave vijore na polu-koplja nakon pucanja Boulder-a, napominjući da je to bio drugi put u nedelji da je to učinio. Bajden je naredio spuštanje zastava do ponedeljka uveče kako bi obeležili pucnjavu u Atlanti prošlog utorka u kojoj je ubijeno osam, uključujući šest azijsko-američkih žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading