NAJVEĆI STRAH ZAPADA SE OSTVARUJE! Jača saradnja Rusije i Kine, potvrđena sve tešnja veza između dve sile

Autor:

Svet

23.03.2021

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova Kini dala je podsticaj jačanju odnosa dve zemlje i potvrdila da Moskva i Peking dele zajedničke vrednosti i poglede na izazove savremenog sveta.

RepublikaFoto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Jačanje odnosa Rusije i Kine: Sergej Lavrov i Vang Ji

Saradnja ove dve velesile, u jeku složenih odnosa Rusije i Kine sa SAD i Evropom, izaziva strepnju pa i histeriju na Zapadu, ocenjuju ruski analitičari, prenosi Sputnjik.

Dvodnevni razgovori Lavrova s kineskim kolegom Vang Jiem ispunili su sva očekivanja i pokazali da dve zemlje imaju slične ili istovetne stavove o ključnim međunarodnim pitanjima. Moskva i Peking se zalažu za izgradnju međudržavnih odnosa na principima međusobnog poštovanja i uvažavanja interesa, pravednosti i nemešanja u unutrašnje poslove, poručio je Lavrov. Što je nespokojnija situacija u svetu, to su tešnje veze između Rusije i Kine, konstatovali su kineski domaćini.

Jačanje saradnje Rusije i Kine izaziva strah na Zapadu

Sporazum o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između Kine i Rusije automatski je produžen na pet godina i od velikog je značaja, ističe direktor Instituta „Ho Ši Min“ na Sanktpeterburškom državnom univerzitetu Vladimir Kolotov, dodajući da je Kina najveći trgovinski partner Ruske Federacije. Vrlo duga granica postoji između dve zemlje, i shodno tome, dobri odnosi sa državom poput Kine su, kako naglašava,od ključne važnosti za Rusiju, posebno u kontekstu naglo povećane konfrontacije sa zapadnim zemljama.

- Svedoci smo potpuno neadekvatnih izjava koje daje novi predsednik SAD. Vidimo otvoreno neprijateljsku politiku Evropske unije. Štaviše, ona nije samo kontraproduktivna, već je štetna čak i po same države članice EU. Konkretan primer: oni odbijaju da kupe efikasne ruske vakcine zarad neefikasnih zapadnih. Odnosno, oni su zapravo spremni da igraju ulogu korisnih idiota, spremni da sebi nanesu štetu ne bi li udovoljili Vašingtonu. U tim uslovima, od presudne je važnosti razviti odnose sa Kinom i drugim zemljama Istoka - kaže Kolotov.

RepublikaFoto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sve jače veze Kine i Rusije

Ekspert navodi da je jedno od pitanja o kojem se razgovaralo na sastanku ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i njegovog kineskog kolege Vang Jia bila priprema sastanka na visokom nivou. On ističe da je ovo već ozbiljna tema za diskusiju, posebno u trenutnim uslovima.

Ne zaboravimo da, počev od perioda Hladnog rata, postoji jedna tema o kojoj se još uvek razgovara, koja još uvek izaziva histeriju na Zapadu — to je jačanje saradnje Rusije i Kine. Ova tema je uvek aktuelna u Sjedinjenim Državama koje se plaše da se Kina i Rusija ne dogovore oko nekih pravila igre u Evroaziji i onda bi to bio kraj hegemonije Zapada - istakao je Kolotov.

Po mišljenju eksperta, vreme je da Rusija i Kina koordiniraju stavove o evroazijskim pitanjima i problemima u oblasti ekonomije i bezbednosti, posebno jer je sada krenuo period aktivnog sankcionog rata i tehnoloških ograničenja protiv Rusije i Kine, te stoga one moraju braniti svoje interese.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Si Đinping
Igra u okviru velike trojke

Dekan Fakulteta društvenih nauka i masovne komunikacije Finansijskog univerziteta pri vladi Ruske Federacije Aleksandar Šatilov ističe da je Rusija prihvatala razne ustupke da bi urazumila zapadne partnere i sačuvala interakciju, iako vrlo krhku i nepouzdanu, kako u političkoj, tako i u ekonomskoj sferi.

- Evropa ide na konfrontaciju. Ona je već na visokom nivou, što se posebno uočava u vrlo alarmantnoj situaciji u Donbasu, koja opet, na predlog Vašingtona, može da eskalira u bilo kom trenutku. Rekao bih i da rukovodstvo Evropske unije sada nedvosmisleno počinje da vodi američku politiku upravo da bi ograničilo Rusiju. Stoga je logično da razvijamo odnose sa Kinom koja je u približno istoj situaciji - kaže Šatilov.

Ekspert smatra da u sadašnjem trenutku kada je konfrontacija Zapada i Rusije dostigla vrhunac, Kina ipak nije zainteresovana za promenu geoplotičkog balansa, već je sasvim zadovoljna igrom u okviru velike trojke Zapad-Rusija-Kina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading