NATO U STRAHU OD RUSIJE: Nastavljamo da se adaptiramo i jačamo, suprostavićemo se pretnjama i konkurenciji

Autor:

Svet

23.03.2021

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Briselu se održava dvodnevni sastanak Saveta NATO, a šefovi diplomatija država-članica ponovili su da je Rusija jedan od glavnih izazova za Alijansu. Kako kažu, NATO će nastaviti da se adaptira na savremene izazove.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

"NATO nastavlja da se adaptira. Mi ćemo se suprotstaviti pretnjama i sistemskoj konkurenciji. Agresivno delovanje Rusije predstavlja pretnju evroatlantskoj bezbednosti, terorizam u svim oblicima ostaje permanentna pretnja za sve nas. Autoritarni režimi su izazov svim principima na kojima se bazira svet, uključujući hibridne i sajber pretnje i zloupotrebu novih tehnologija", navodi se u saopštenju izdatom posle prvog dana rada Saveta NATO, prenosi Sputnjik.

Takođe se navodi da transatlantsko partnerstvo u tom kontekstu ostaje kamen-temeljac kolektivne bezbednosti i centralni element političkog jedinstva Alijanse.

Naglašava se da je NATO isključivo odbrambeno telo koje ne predstavlja pretnju ni po jednu zemlju.

- Kao odgovor na sve opasniju i nepredvidivu situaciju u sferi bezbednosti mi u značajnoj meri jačamo mogućnosti za obuzdavanje, potencijal i stabilnost NATO - zaključili su ministri spoljnih poslova.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za novinare posle sastanka da je ministrima predložio da se značajno uveća finansiranje imajući u vidu nepredvidivu situaciju u sferi bezbednosti koja zahteva jače obuzdavanje i jaču odbranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading