EVROPA SE OZBILJNO NATOVARILA NA LEĐA VIKTORU ORBANU! Ne sviđa im se gde gleda!

Autor: Republika

Vesti

21.03.2021

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da su mađarske vlasti izložene napadima nakon odobrenja ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik Ve" (Sputnik V) jer su "skrenule pogled ka Istoku, umesto da gledaju samo prema Zapadu" kada je reč o nabavki vakcina.

RepublikaFoto: youtube.com/Vlad Tepesblog

Sijarto je u intervjuu za televiziju "RT" rekao da je nacionalni regulator Mađarske poslao u Rusiju delegaciju stručnjaka koji su posetili proizvodno mesto vakcine i razgovarali sa ruskim regulatorom, odnosno sa samim proizvođačem. On je istakao da su mađarski eksperti proučili dokumentaciju o vakcini i tek nakon temeljne provere doneli odluku.

- Niko od onih koji su nas napali nije pitao šta kažu naši specijalisti i da li je vakcina zaista efikasna i bezbedna. Ne, mi smo napadnuti samo zato što smo rešili da pogledamo ka Istoku, umesto da gledamo samo ka Zapadu kada je u pitanju nabavka vakcina - istakao je ministar.

Prema rečima šefa mađarske diplomatije, centralizovana procedura za kupovinu vakcina protiv kovida 19 koju sprovodi Brisel je propala jer "uprkos obećanjima i očekivanjima stiže mnogo manje vakcina i to se izvodi sporije nego što je najavljeno".

Ranije je Sijarto izjavio da pitanje vakcine nema veze sa ideologijom zemlje jer se radi o spasavanju ljudskih života.

Inače, Mađarska je prva zemlja EU koja je odlučila da nabavi rusku vakcinu i pre nego što je odobri Evropska agencija za lekove. Primer Mađarske je potom sledila i Slovačka, a i druge zemlje Unije iskazale su zainteresovanost da kupe ruski preparat.

Pored ruske i kineske vakcine u Mađarskoj se primenjuju i vakcine odobrene na nivou EU.

Vakcina "Sputnjik Ve" koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading